The interwebs staat er vol mee; als je als zelfstandig ondernemer ook een (parttime) baan in loondienst hebt betaal je veel meer belasting dan anderen.
Maar is dat ook echt zo?

Nee, niet helemaal.. al voelt dat wel zo. Dat komt door de opbouw van je belastingen en het moment waarop je die betaalt.

BAAN IN LOONDIENST
Elke maand wanneer je je salaris krijgt wordt er al een groot deel van je inkomstenbelasting afgedragen via de loonbelasting. Ook worden hier al direct een aantal belastingkortingen meegenomen, bijvoorbeeld de algemene heffingskorting (voor iedereen die in Nederland woont), en de arbeidskorting (voor iedereen die in Nederland werkt.)

ZELFSTANDIG ONDERNEMER
De meeste zelfstandig ondernemers betalen 1x per jaar hun inkomstenbelasting, na het doen van hun belastingaangifte.
Zij hebben recht op dezelfde heffingskortingen als iemand in loondienst (zolang ze aan de criteria voldoen)

IN LOONDIENST + ZELFSTANDIG ONDERNEMER
Maar wat nu als je het mixt? Beide soorten inkomens vallen in BOX 1 en worden dus bij elkaar opgeteld. Omdat je totale inkomen hoger is kan het zijn dat je winst uit onderneming in een hoger belastingtarief valt, maar dit zou niet anders zijn als je meer zou gaan verdienen vanuit je onderneming en je baan in loondienst zou laten vallen.

Het echt verschil wordt gemaakt door de heffingskortingen. Die worden namelijk berekend op je totale inkomen. Hoe meer je verdiend hoe lager de korting.
Je heffingskortingen die worden verrekend op je maandelijkse salaris houden alleen rekening met je inkomen uit loondienst (je werkgever kan niet gaan raden wat jouw winst gaat worden).
Aangezien je werkelijke inkomen hoger zal zijn heb je recht op minder heffingskortingen en zal je het verschil dus moeten gaan terugbetalen.

Wil je weten hoeveel dit zal zijn en of je het op een andere manier kan oplossen (bijvoorbeeld met eee voorlopige aanslag)?

Neem dan gerust contact op voor een consult dan kijken we er samen naar.

PS: Let er op dat na 5 jaar zelfstandig ondernemen je wel meer dan 50% van je werktijd besteed aan je onderneming, en minder dan 50% aan je baan in loondienst om je zelfstandigenaftrek te kunnen behouden. Want als je de belastingkorting van €7.280 per jaar mis gaat lopen dan snijd je jezelf aardig in de vingers en betaal je inderdaad meer belasting.