Ondernemen en een baan: hoe zit dat met belastingen en heffingskorting?

Het internet staat er vol mee: als je als zelfstandig ondernemer ook een (parttime) baan in loondienst hebt, betaal je veel meer belasting dan anderen. Maar is dat echt zo? Nee, niet helemaal, al voelt dat wel zo. Dat komt door de opbouw van jouw belastingen en het moment waarop je die betaalt.

Baan in loondienst

Elke maand, wanneer je jouw salaris krijgt, wordt er al een groot deel van je inkomstenbelasting afgedragen via de loonbelasting. Ook worden hier al direct een aantal belastingkortingen meegenomen. De algemene heffingskorting (voor iedereen die in Nederland woont) en de arbeidskorting bijvoorbeeld (voor iedereen die in Nederland werkt).

Zelfstandig ondernemer

De meeste zelfstandige ondernemers betalen één keer per jaar hun inkomstenbelasting. Dit gebeurt dan na het doen van hun belastingaangifte. Zij hebben recht op dezelfde heffingskorting als iemand in loondienst (zolang ze aan de criteria voldoen).

In loondienst én zelfstandig ondernemer

Maar wat nu als je het mixt? Beide inkomens vallen in BOX 1 en worden dus bij elkaar opgeteld. Omdat je totale inkomen hoger is, kan het zijn dat jouw winst uit de onderneming in een hoger belastingtarief valt. Dit zou echter niet anders zijn als je meer zou gaan verdienen vanuit jouw onderneming en je baan in loondienst zou laten vallen. Het echte verschil wordt gemaakt door de heffingskorting. Die wordt namelijk berekend op jouw totale inkomen. Hoe meer je verdient, hoe lager de korting. De heffingskorting die wordt verrekend op jouw maandelijks salaris houdt alleen rekening met jouw inkomen uit loondienst (jouw werkgever kan niet gaan raden wat de winst van jouw onderneming gaat zijn).

Aangezien jouw werkelijke inkomen hoger zal zijn, heb je recht op minder heffingskorting en zal je het verschil dus moeten terugbetalen. Wil je weten hoeveel dit zal zijn en of je het op een andere manier kan oplossen, bijvoorbeeld met een voorlopige aanslag? Neem dan gerust contact met ons op voor een consult, dan kijken we er samen naar.

Last but not least

P.S.: Let er op dat je na 5 jaar zelfstandig ondernemen wel méér dan 50% van jouw werktijd besteed aan jouw onderneming, en dus minder dan 50% aan jouw baan in loondienst. Dit is nodig om jouw zelfstandigenaftrek te kunnen behouden. Als je hierdoor de belastingkorting van €7.280,- per jaar mis zou gaan lopen, dan snijd je jezelf aardig in de vingers en betaal je inderdaad meer belasting.