Het is een van de eerste vragen die ik elke startende ondernemer stel; houd jij je urenregistratie (tijdregistratie) al bij?

Als je van plan bent om een eenmanszaak (of VOF) te starten is het bijhouden van de tijd die je spendeert aan alle bedrijfsgerelateerde activiteiten erg interessant omdat je er belastingvoordeel mee kunt behalen – ongeacht de hoogte van je omzet!

Zelfstandigenaftrek

Als je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar dan kom je namelijk al snel in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek, als starter mag je daar nog eens de startersaftrek bovenop tellen. Goed voor een belastingvrij bedrag dat in de duizenden euro’s loopt.

Hoeveel het precies is, en aan welke voorwaarden je moet voldoen kun je hier lezen:

Urencriterium
Zelfstandigenaftrek
Startersaftrek

Dit deel is meestal wel voldoende om een drukke starter over te halen om hun activiteiten en de tijd die zij eraan spenderen bij te houden, vanaf daar push ik ‘m graag nog een stapje verder 🙂


Jouw ROI

Je begint namelijk niet aan je onderneming om ZOVEEL MOGELIJK uren erin te stoppen.
Al die uren zijn nodig om een solide fundering voor je bedrijf op te zetten, maar om te kunnen groeien is het ook nodig om naar efficiëntie te gaan kijken; inderdaad vanaf DAG 1.

Door al je activiteiten zorgvuldig bij te houden creëer je een enorme database aan waarde voor jou en je onderneming – zeker als je daarnaast ervoor zorgt dat je boekhouding up to date is, en je inzicht hebt in je volgers en engagement.

Je ROI – Return Of Investment kun je straks opmaken vanuit de tijd en het geld dat je investeert versus hetgeen het oplevert, en met straks bedoel ik zodra je minstens 3 maanden aan data hebt verzameld. Minstens.

Hoe langer je onderneming bestaat hoe sneller je kan schakelen en tweaken met behulp van de data die je hebt verzameld (in Profit Rebel gaan we hiermee aan de slag)

Voor nu is het vooral van belang dat je begint met het verzamelen van jouw database.

Waar je vandaag wel al mee kan gaan beginnen is met het analyseren van jouw dagen. Wat doe je precies? Hoe voel je je daarbij? Geeft het je voldoening en het gevoel dat je ergens naartoe werkt? Of hobbel je achter de feiten aan en ben je eigenlijk alleen maar met ‘moetjes’ bezig?

Natuurlijk zijn er altijd activiteiten die niet je favoriet zijn, maar als jij kiest voor het ondernemerschap om vrijheid te ervaren dan ben je het aan jezelf verplicht om ervoor te zorgen dat je jouw werk leuk blijft vinden.

Door te kijken naar WAT je doet – HOELANG je erover doet – en WAAROM dat zo is blijf je actief bezig met het waarom van gelukkig werken en leven. En dat is nog waardevoller dan die paar euro’s die je kan besparen via de Belastingdienst.

Yes Yes! Ook het analyseren van jouw tijd en het aanpassen van je activiteiten leer je in de nieuwe Badass Starter Kit. Je leest er hier meer over.