Trap er met Open Ogen In

TRAP ER MET OPEN OGEN IN: DE VERBORGEN REKENINGEN VAN PROFIT FIRST

Voor iemand wiens missie het is om vooral veel overzicht te hebben zodat je bewust keuzes kan maken ben ik aangenaam verrast (en getriggerd) door de verborgen rekeningen van Profit First; je houd jezelf namelijk expres voor de gek. En het werkt nog ook!
Lees vooral verder en implementerde het in jouw onderneming, deze tips zijn goud waard.
Laten we beginnen bij het waarom. Gelukkig is dit net als de methode zelf super simpel. Niet al jouw omzet is voor jou bedoeld om op te maken. Dat weet je, maar toch kom je elke keer weer in de verleiding als er iets glimmends op je pad komt in de vorm van een gaaf seminar, WordPress plug in of ‘zakenborrel’.
Als je serieus bezig bent met ondernemen (hoe klein of groot jouw winst nu is) ga je te maken hebben met belastingen en (nood)buffers. Geld dat dus niet van jou is, of niet opgemaakt mag worden aan korte termijn investeringen.
Nu kun je deze intenties opschrijven tot je een ons weegt en elke keer bewust de keuze maken om het geld op je rekening te laten staan, maar ook dat kost tijd en energie en het kan zoveel makkelijker! Je sluist het geld namelijk gewoon weg naar een plek waar jij het niet tegen komt.

“Uit het oog uit het hart”

En ja, wij zijn van die simple zieltjes die dan vergeten dat er ergens anders ook nog geld opzij gezet staat, alleen maar omdat we het niet zien, geweldig toch?! Zoals je voor jouw eigen klanten het aankoop process zo makkelijk mogelijk moet maken zorg je ervoor dat je het jezelf zo moeilijk mogelijk maakt voor extra kosten die niet nodig zijn of per se in je kosten budget vallen.
Daarbij spaar je direct voor een buffer, je belastingen of langere termijn investeringen.
De bankrekeningen waar je vooral vanaf moet blijven en dus beter niet kan zien zijn volgens de Profit First methode:

  1. Jouw winst/ buffer rekening;
  2. Je potje voor de inkomstenbelasting.

Je bent natuurlijk vrij om hier een rekening aan toe te voegen of het anders in te richten.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een extra rekening waar ik geld heen sluis voor mijn toekomstige woning. We willen groter en duurder waardoor de maandlasten zullen stijgen. Die extra maandlasten die er volgend jaar aankomen moet ik natuurlijk wel kunnen betalen dus daar maak ik nu ruimte voor.
Ik betaal nu al mijn ‘nieuwe maandlasten’ vanuit mijn salaris, maar het ene deel gaat naar de huidige vaste lasten bankrekening om mijn rekeningen van te betalen en de rest gaat het potje in. Zo wen ik alvast aan de nieuwe situatie EN heb ik straks een buffer voor de borg en nieuwe meubelen.
Ook hier houd ik mijzelf dus een tikkeltje voor de gek, maar de gewoonte werkt! Doordat ik nu al rekening aan het houden ben met ene situatie die eraan gaat komen is er automatisch minder geld beschikbaar op mijn kosten rekening waardoor ik 2 keuzes heb; minder geld uitgeven of meer verdienen!
Over de rest hoef ik dus niet meer na te denken. Mijn financiele planning richting mijn Soul Goals loopt automatisch en eens per kwartaal check ik of alles nog klopt met wat ik wil.
Let op! Profit First werkt met het opzij zetten van percentages van je omzet. Deze horen aan te sluiten om jouw situatie. Kom je in de knoop of heb je het idee dat het voor jou niet uitkomt neem dan even contact op met support@houseoftax .nl of boek direct jouw ticket voor DE Profit First module op 21 maart (Amsterdam of online)
Klik hier om jouw ticket te claimen: https://www.serious-business.nl/product/profit-first-workshop/
Ook als je Profit First (nog) niet geimplementeerd hebt is het super handig om alvast gebruik te maken van deze 2 verborgen rekeningen. Speel in dat geval met een klein percentage van je omzet (start met 1%) om opzij te zetten, maar pak voor je belastingen een reeeler percentage dat gelinkt staat aan jouw omzetdoel.
Indien je gebruik maakt van KNAB of ABN als bank dan kun je rekeningen verbergen op je mobiele app zodat je ze niet tegen komt. Maar – je ziet deze rekeningen dan natuurlijk nog wel als je inlogt op je computer.
Het is daarom beter om 2 spaarrekeningen te openen bij een andere bank waar je geen andere rekeningen hebt. Dat kan vaak gratis!
Misschien voelt het als ‘veel gedoe’om hiervoor speciaal rekeningen te gaan openen, helemaal als het bij een andere bank is (of ben ik de enige die hier heel lang tegenaan zat te schoppen?) In werkelijkheid ben je jezelf dan gewoon een bullshit verhaal aan het verkopen omdat je de voordelen nog niet hebt ervaren.
Het openen van een (gratis) spaarrekening is zo online gepiept en in veel gevallen kun je deze direct aan je boekhouding koppelen. Zo niet? Dan is het echt niet nodig om elke week de bankafschriften te gaan importeren. Hou het bij 4x per jaar, net voor je winstuitkering – nog zo’n geweldige Profit First eyeopener waar we het over gaan hebben tijdens de workshop!
Vragen? Stel ze gerust in de comments, of meld je direct aan voor de Profit First Workshop die plaatsvindt tijdens de Badass Master Mind op 21 maart in ‘ons’ penthouse in Amsterdam!
Ticket: https://www.serious-business.nl/product/profit-first-workshop/
(Je hoeft het boek Profit First niet gelezen te hebben voor de workshop)