Zelfstandigenaftrek

Kennisbank Inkomstenbelasting Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je in aanmerking komen voor een aantal fantastische aftrekposten waardoor je minder belasting hoeft te betalen over je winst uit onderneming. Naast de MKB Winstvrijstelling, en de startersaftrek is de zelfstandigenaftrek zo’n aftrekpost.

En niet zo maar een! Als je aan de onderstaande criteria voldoet mag je namelijk elk jaar 7.280 Euro van je bedrijfswinst afhalen, over dit bedrag hoef je dan dus geen belasting te betalen.

De criteria:

  • JE BENT ONDERNEMER VOOR DE INKOMSTENBELASTING
    Dit betekent o.a. dat je bezig bent met het runnen van een bedrijf, geen hobby die je er af en toe even bij doet. In onze gratis Facebook groep Let’s Talk About Tax heb ik er een mooie (korte) video over geplaatst.
  • JE VOLDOET AAN HET URENCRITERIUM
    Dit betekent dat je elk kalenderjaar minimaal 1.225 uur hebt gewerkt als ondernemer. In dit artikel over het urencriterium kun je meer lezen over de spelregels van het urencriterium.

Het kan natuurlijk (zeker in je opstart jaren) gebeuren dat jouw bedrijfswinst (verkopen – kosten = bedrijfswinst) lager is dan 7.280 Euro. In dat geval is het misschien mogelijk om de overgebleven zelfstandigenaftrek verrekenen met een ander belastingjaar. Schakel hiervoor een professional in – het ligt namelijk geheel aan jouw persoonlijke situatie!

Maak je gebruik van het Premium HOT Jaarplan? Ping dan even het Support Team om je verder te helpen.