Zakelijk geld sparen

Kennisbank Geld Zakelijk geld sparen

Vergeet je niet om ook zakelijk geld opzij te zetten voor je jaarlijkse-, verwachte-, en onverwachte uitgaven?

Zakelijk geld opzij zetten kan nog wel eens lastig zijn als je vol in jouw missie zit, maar juist door je oog op de langere termijn te houden kun je jezelf aanleren om een gezonde cashflow op te bouwen.

Het is de perfecte oefening om je discipline spieren te kweken en ervoor te zorgen dat je een belangrijke ontwikkeling als ondernemer mee gaat maken: van reactie modus naar strategische groei en ondernemerschap!

ACTIE REACTIE

Veel ondernemers met een eenmanszaak zitten vastgeroest in de actie-reactie modus. Zij stellen zich dienstbaar op aan triggers en impulsen die voorbij komen. Vaak omdat ze gewoon heel graag mensen willen helpen, aardig gevonden willen worden, of heel graag heel snel willen leren en groeien.

Uiteraard is er niets mis met een gezonde dosis enthousiasme, maar als jij in reactie modus blijft dan ga je jezelf en je bedrijf vroeg of laat in de weg zitten.

Voorbeelden van reactie modus acties zijn; ‘s ochtends vroeg je e-mail openen en alles beantwoorden (hetzij met tegenzin), over social media heen scrollen om dagelijks alle posts van concullega’s te lezen, aankopen doen die eigenlijk buiten je budget vallen (omdat ze NU in de aanbieding zijn)

Je leeft vooral heel erg NU, en wil ook NU het beste eruit halen zodat de kans groot is dat het in de toekomst ook wel goed komt.

TOEKOMST PLANNING

Niets mis mee, met dan NU leven. Schrijf het dus niet helemaal af, maar kijk heel goed naar welke acties wel- en niet voor je werken. Je merkt het al snel aan taken die je stress geven of energie zuigen – vaak klopt daar iets niet.

Naast het NU wil je natuurlijk ook heel lang blijven ondernemen. Je bent van plan om te blijven groeien, en je bedrijf mag daar in mee. Daarvoor is het handig om alvast een aantal van je plannen ECHT te maken door er geld voor opzij te zetten.

Als je goed weet wat je precies wilt gaan bereiken dan maak je je doelen echt door ze te koppelen aan een (financieel) plan. En nog echter door je euro’s alvast toe te wijzen aan jouw toekomst.

SIMPEL SPAREN

Begin simpel. Met een potje (bankrekening) voor de BTW en inkomstenbelasting, zodat je weet dat je hier altijd geld voor opzij hebt staan. Ook wil je een buffer gaan opsparen van 6-12 maanden vaste lasten zodat je in geval van nood altijd even vooruit kan.

Begin daarna (of daarnaast) met een passie project. Iets dat je heel erg graag wilt. Je spaar discipline opbouwen gaat natuurlijk stukken makkelijker als je geld wegzet voor die ene workation in plaats van dat je direct start met sparen voor je pensioen (te ver van je bed show)

Elke euro die je binnenkrijgt heeft een bestemming. We gaan dus niet sparen om te sparen – want dan ga je echt die rekening plunderen voor cocktails op een zaterdagavond – maar werken met een precies doel. En een precies bedrag.

Weet dus van te voren hoeveel geld je nodig hebt om jouw spaardoel te behalen.
Wanneer het doel behaald moet zijn. En, HOE je wilt gaan sparen (percentages/ vaste bedragen/ hoe vaak?)

EN DE BELASTINGDIENST?
Spaargeld op een zakelijke (spaar)rekening valt niet in BOX 3 van je aangifte inkomstenbelasting, mits je spaart met een zakelijk doel. Bijvoorbeeld om iemand aan te kunnen nemen, of voor de borg voor je toekomstige bedrijfspand.

Heeft je spaargeld een privé karakter? Dan hoort het thuis in BOX 3 van je aangifte en telt het mee als spaargeld waarover je misschien belasting moet betalen.

(Over spaargeld draag je geen BTW af. Dit doe je alleen over verkopen)

PS: Hulp nodig om vanuit je reactie modus naar FULL ON BADASS BOSS te gaan? In de Badass Starter Kit gaan we DIEP in op jouw Soul Goals en gewoonten vanuit waar we jouw doelen, financieel plan en spaar focus op gaan zetten.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven