Willekeurig afschrijven

Kennisbank Inkomstenbelasting Willekeurig afschrijven

Als je als startend ondernemer in aanmerking komt voor de startersaftrek, dan is de kans groot dat je op jouw net aangeschafte bedrijfsmiddelen willekeurig afschrijven mag toepassen. Voldoe je aan de criteria? Dan is de keuze is aan jou! Leuk hè? Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Wat betekent willekeurig afschrijven?

Om echt te begrijpen wat willekeurig afschrijven betekent kunnen we het beste eerst in een aantal begrippen duiken:

+ Willekeurig afschrijven is een regeling die verbonden is aan de inkomstenbelasting, het gaat dus om de netto bedragen, niet de BTW. (voor de BTW gelden andere regels, over het algemeen mag je het totale BTW bedrag in 1x aftrekken in je eerstvolgende BTW aangifte – er zijn uitzonderingen!)

+ Om in aanmerking te komen voor de regeling dien je te worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De regeling geldt niet voor jou als je jouw inkomsten opgeeft als Resultaat Overige Werkzaamheden.

+ Als je investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen (tweedehands bedrijfsmiddelen tellen niet mee), bijvoorbeeld een zakelijke laptop, waarvan de kostprijs hoger is dan 450 Euro, ex. BTW dan mag je dit bedrag niet in zijn geheel aftrekken van je omzet, maar dien je het over de levensduur van de investering over een aantal jaar te gaan afschrijven.

Aan het afschrijven van bedrijfsmiddelen zijn een aantal regels en een berekening verbonden. Long story short: je pakt de kostprijs, de levensduur (jaren) van het bedrijfsmiddel, en de restwaarde (de waarde van het bedrijfsmiddel als je het na die periode zou verkopen). Het verschil tussen de kostprijs en de restwaarde deel je door het aantal jaren van de levensduur – en mag je vervolgens per levensduur jaar aftrekken.

Indien er restwaarde op jouw bedrijfsmiddel rust dan trek je dus nooit de kosten voor de volle 100% af.

Extra: omdat we deze vraag vaak krijgen. De levensduur van een computer/laptop/iPad is volgens de Belastingdienst 5 jaar

+ Voor Startende ondernemers is er dus ook een andere optie. Daarvoor moet je wel aan het startersbegrip voor Willekeurig Afschrijven voldoen. Zo moet je onderneming een eenmanszaak, VOF, CV, of maatschap zijn,

+ en moet je voldoen aan de criteria voor de Startersaftrek. Dit is een verhoging van de Zelfstandigenaftrek voor ondernemers die in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap zitten, je mag het max. 3x achter elkaar toepassen.

(Let op! De Startersaftrek heeft betrekking op jou als persoon, niet op je huidige onderneming. heb je hiervoor een ander bedrijf gehad? Dan heb je misschien geen geen op Startersaftrek)

And last but not least: op bedrijfsmiddelen die zijn uitgesloten voor de investeringsaftrek mag je geen Willekeurige Afschrijving toepassen.

Goed. Het is nogal wat om rekening mee te houden.
Laten we ‘m in een korte checklist voor je gieten:

Willekeurig afschrijven van investeringen werkt zo

Mag jij willekeurig afschrijven?

Alleen als jij alle onderstaande vragen met een JA kan beantwoorden

  • Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting?
  • Run je een eenmanszaak, VOF, CV, Maatschap?
  • Mag je dit jaar gebruik maken van de Startersaftrek?
  • Heb je dit jaar (of vorig jaar indien dat een aanloopjaar was waarin je nog niet stond ingeschreven als ondernemer maar wel al investeringen hebt gedaan) geïnvesteerd in nieuwe (geen tweedehands) bedrijfsmiddelen met een kostprijs van boven de 450 Euro, ex. BTW?
  • De bedrijfsmiddelen worden NIET uitgesloten voor de investeringsaftrek? Hier het overzicht.

5x een ja? Dan ben je niet verplicht om een vast bedrag af te schrijven over de levensduur van de bedrijfsmiddelen, maar mag je zelf weten hoe je de afschrijving over die computer, laptop, auto, machine wilt verdelen!

Soms is het handig om het eenmalig mee te nemen om je winst (en dus belastingen) te verlagen. In andere gevallen wil je het over een aantal jaar verdelen. Bij het doen van grotere investeringen kun je het beste even contact opnemen met een professional om er zeker van te zijn dat je aan alle criteria voldoet en het maximale uit je investering kan halen.

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘inkomstenbelasting’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven