Waarom werken in sprints werkt

Kennisbank Ondernemen Waarom werken in sprints werkt

Oh Yes! Ik hou van lijstjes; afvinken – doorkrassen – highlighten. Een overzicht met activiteiten maken en ze stuk voor stuk er doorheen knallen, het liefst met een timer zodat ik niet te lang blijf sukkelen als ik keuzes moet maken. (zie ook Parkinsons Law)
Mijn TO DO lijst is niet meer dan een veredelde brain dump met specifiek omschreven taken die NU moeten gebeuren omdat ze echt niet meer kunnen wachten, het is geen planningstool en zeker geen methode om overzicht te bewaken op je grotere strategie en prioriteiten.
Een lijst met taken levert namelijk alles behalve (lange termijn) productiviteit op omdat we geneigd zijn om de simpele/ leuke/ makkelijke taken er eerst uit te pikken. #soundsfamiliar?
“Whoop whoop! Kijk mij eens krassen op mijn TO DO lijst, ik heb de helft al af. Ik heb mijn social al bijgelezen, een Instagram post gemaakt, 3 e-mails beantwoord, printpapier bijgevuld, en mijn pennen collectie geordend.”
Inderdaad allemaal heul erg belangrijk… maar er is meer voor nodig om jouw ondernemersbestaan in leven te houden.
Zo’n 1.5 jaar geleden (shout out naar Eelco de Boer!) ben ik gaan werken in SPRINTS om ervoor te zorgen dat onze dagelijkse (team) focus blijft op hetgene wat voor NU belangrijk is. Het zijn de activiteiten die rollen uit je doelen voor de komende periode (die weer voorkomen uit je langere termijn plan)
Net zoals een TO DO lijst zorgt een SPRINT voor baby stapjes naar je grotere doelen toe, maar doordat er duidelijke grenzen en een deadline zijn blijft je focus afgebakend en haalbaar. Klinkt uiteraard allemaal super – maar Kim wat is een SPRINT precies?!

WAT IS EEN SPRINT?

Een SPRINT kun je zien als het navigatie route naar jouw einddoel. Het is een vastgelegde periode (tijd) waarin je de meest belangrijke activiteiten voor de onderneming gaat oppakken (doel).
Hierbij kijk je eerst naar de voorgaande periode; wat werkt heel goed, en wat gaat niet goed? (stel jezelf ook gewoon deze vragen). Vanuit daar komen een aantal activiteiten naar voren die vanaf nu voorrang hebben op elke TO DO die je kan bedenken.
Dit zijn DE baby stapjes waarvan je weet dat ze je minstens 1% dichter bij je grotere doelen gaan brengen. Mega productief dus.
En omdat je ervoor zorgt dat je maximaal 9 activiteiten aanmaakt blijft het ook overzichtelijk; hoe groot jouw organisatie ook gaat worden.

WAAROM WERKT HET WERKEN IN SPRINTS?

Doordat je je focus duidelijk gaat afbakenen in een periode, en de TO DO’s limiteert (zodat je wel moet kiezen wat de prioriteit heeft) krijg je een simpel overzicht van wat je te doen staat.
Je focus ligt ook niet langer bij nieuw nieuw NIEUW. Vooruitgang is namelijk geen constante stroom van nieuwe dingen starten (hoe leuk dat ook is). Als je productief en efficiënt wilt groeien dan is het juist belangrijk om te kijken wat wel voor je werkt (dat schaal je op om nog meer profijt uit te halen), en wat niet voor je werkt (stop daar dan mee)

HOE MOET IK BEGINNEN?

Simpel. (Yay!)

1. Bepaal hoe lang een SPRINT duurt.
(4 of 6 weken is een fijne periode om mee te starten)

 1. Kies hoe jij jouw SPRINT bij gaat houden.
  (Google Sheets is mijn go-to format)
 1. Maak je easy-peasy SPRINT template. Naast de SPRINT periode (data) komen de volgende kopjes in elke SPRINT terug;
  – Starten
  – Stoppen
  – Opschalen
 1. Vul voor de huidige SPRINT 3 specifieke taken/goals in onder elk kopje.
  Starten is nooit een probleem, daar heb je vast ideeën genoeg voor! Maar waar kun je beter mee stoppen? En wat gaat zo goed dat je er meer van zou moeten gaan doen?
 1. Pak ELKE DAG je SPRINT erbij om taken op te pakken. Dit is vanaf nu de prioriteit in jouw zakelijke planning. Alle nieuwe ideeën dump je in een bucket en kijk je pas de volgende SPRINT naar.
 1. Review. Nadat een SPRINT is afgelopen neem je 5 minuten de tijd om te kijken naar wat je wel en niet gedaan hebt. Waarom dat zo is, en wat je eraan zou kunnen verbeteren.

  Want, als alles op je SPRINT de hoogste prioriteit heeft, en een week 168 uur. Waar gaat het dan fout? Neem je bevindingen mee bij het opmaken van je nieuwe SPRINT.

Experimenteer eerst zelf met het werken in sprints voordat je het uitrolt naar je team. Je kan dan namelijk makkelijker je werkwijze tweaken zodat het aansluit bij hoe jij het fijnst werkt.
Net zoals bij elke andere methode is het handig om het eerst volgens de regels op te zetten, en vanuit daar je eigen draai te geven aan wat wel – en wat niet voor jou werkt.
Ik voeg momenteel targets toe, betrek mijn gym/health/money goals erbij, en gebruik het als leidraad om de prestaties van mijn team te meten.
Need more help? Er komt een nieuwe Badass Starter Kit groep aan!
Vol gas aan de slag met de fundering van jouw onderneming; administratie, processen, financiële planning, en uiteraard fijne methoden (zoals het werken in sprints) om overzichtelijk te werken.
En dat allemaal voor ondernemers die geen financiële achtergrond hebben!
Je hoeft ook geen snars van accounting te snappen, of interesse te hebben in hoe je jaarrekeningen opmaakt.
In de Badass Starter Kit gaan we er juist voor zorgen dat je zoveel mogelijk kan automatiseren, en jouw groei kan gaan plannen zonder fiscaal onderlegd te zijn.
Je leest er HIER meer over..

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven