Voorbereiding aangifte inkomstenbelasting

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lekker cheesy, maar meer dan waar als het gaat om jouw aangifte inkomstenbelasting. Als je ervoor zorgt dat je door het jaar heen alle stukken verzameld en je administratie juist bijhoudt dan gaat het je uren (en vaak ook geld!) schelen.
Bij deze mijn QUICK ‘N DIRTY over DE AANGIFTE INKOMSTENBELASTING:

1| Het begint allemaal bij de basis; je administratie. Zorg ervoor dat jouw processen zo smooth mogelijk verlopen waarbij je periodiek (per maand of kwartaal – bijv. bij je BTW aangifte) je administratie kort doorloopt om te zien of alle kosten wel aftrekbaar zijn, posten goed zijn ingeboekt, en jij je correcties voor privé gebruik hebt toegepast.

Het is dus belangrijk dat je weet wat de must knows van jouw administratie zijn.

In de leeromgeving van House of Tax kun jij je eigen Admin Bible samenstellen met checklists, video’s, workshops en meer vanuit de SHOP.
Zo heb je heel handig alles op 1 (online) plek!

2| Zorg voor je database & back ups! Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om je gehele administratie 7 kalenderjaren te bewaren. De particuliere stukken 5 jaar. Maak het jezelf niet te moeilijk en zet je gehele financiële administratie en documenten in mappen – het liefst in de cloud.

Zelf maak ik gebruik van Google Drive en zet de documenten die ik door het jaar heen ontvang direct digitaal in de juiste map. Dat scheelt zoeken naar je WOZ waarde, pensioen uitkeringen (die je ooit hebt opgespaard bij dat baantje waar je 10 maanden zat en nu opeens uitbetaald wordt), en alle andere belangrijke data die je nodig hebt voor je aangifte maar met geen mogelijkheid kan vinden als je ze maanden later nodig hebt.

3| Een checklist is key. Je aangifte inkomstenbelasting is geen verrassing. Waarom behandel je het dan wel zo?
Jaar na jaar heb je dezelfde soort documenten en informatie nodig, en jaar na jaar probeer jij weer opnieuw uit te zoeken wat dat ook alweer was. Maak het jezelf makkelijk door een checklist op te stellen. Lekker simpel in Excel of Google Sheets zodat je direct de documenten af kan vinken die je al in je online mappen hebt gezet.
Onder je checklist is ruimte voor informatie je die makkelijk kan kopiëren + plakken. Bijvoorbeeld het contractnummer voor je maandelijkse gift aan dat ene goede doel.

Ook is het handig om bepaalde checks toe te voegen die een gevolg hebben.
Bijvoorbeeld: Minder dan 1.225 uur gewerkt? Pas op! Je komt dan niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek.

4| Controleer eerst je administratie en BTW aangiften, en ga pas daarna je aangifte inkomstenbelasting invullen!
Je wil namelijk wel dat alle cijfers goed op elkaar aansluiten zodat je geen correcties hoeft te maken. Indien je een fout tegenkomt nadat je je aangifte inkomstenbelasting het ingeleverd – en je hebt nog geen reactie van de Belastingdienst gehad – dan kun je deze makkelijk corrigeren door de fout aan te passen in je online belastingaangifteformulier en deze opnieuw te verzenden. (Dit geldt alleen voor de inkomstenbelasting)

5| Seek advice. Ga 2x per jaar met een professional zitten om jouw situatie en aangiften te bespreken. Dit hoeft echt geen uren te duren. In januari – mei maak ik extra tijd vrij voor ondernemers die zelf hun. aangifte willen indienen en kunnen we vaak al in 20 minuten (via Skype) overal doorheen lopen om te kijken of er niets mist en of er nog extra aftrekposten zijn. In september gaan we vervolgens in gesprek om te kijken naar het huidige jaar: wat kan er beter? Is het handig om dit jaar of juist volgend jaar die aankopen te doen? Word je voor dit jaar aangemerkt als ondernemer? Is het verstandig om een voorlopige aanslag aan te vragen? (zie ook podcast hierboven), etc.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven