Urencriterium

Kennisbank Administratie  Urencriterium

Het is een van de must know woorden als het gaat om belastingtechnische termen voor ondernemers; het urencriterium.
Maar wat betekent het?

Het Urencriterium

  • Is in het leven geroepen om de hobbyisten te onderscheiden van de echte ondernemers;
  • Als je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar hebt gewerkt aan je bedrijf of bedrijven dan voldoe je aan het urencriterium en wordt je als ondernemer beloond (de regeling geldt dus per ondernemer, als je meerdere ondernemingen hebt mag je alle uren bij elkaar optellen);
  • Je voldoet dan namelijk aan 1 van de criteria van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek,
    beide verlagen je winst zodat je minder belasting betaalt!
  • Je begint met het noteren van AL je werkuren en activiteiten op het moment dat je het bedrijfsidee hebt. Ook de tijd voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel/ Belastingdienst mag je meenemen.
  • Start je later in het jaar? Let dan op! De 1.225 uur geldt ook als je later in het kalenderjaar met je onderneming start. Het is dus haast onmogelijk om de uren te behalen als je in de laatste maanden van het jaar start.

 

Het Urencriterium tijdens de Covid-19 periode

Het jaar 2020 loopt net even anders dan normaal – en dat geldt ook voor het urencriterium!
De belastingdienst komt zelfstandig ondernemers op verschillende manieren tegemoet om ervoor te zorgen dat de 1 miljoen zelfstandig ondernemers in ons land zo min mogelijk last hebben van de Covid-19 (ookwel corona) maatregelen die momenteel grote groepen ondernemers raken.

Voor het urencriterium geldt in 2020 het volgende:

“Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve) moet u voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat u ten minste 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor uw onderneming. Door de coronacrisis kunt u hier in 2020 misschien niet aan voldoen. En dan zou u niet meer gebruik mogen maken van de aftrekposten.

Om dit risico te beperken, geldt er een goedkeuring voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020. U mag er in die periode van uitgaan dat u ten minste 24 uur per week aan uw onderneming hebt besteed. Ook als u dat niet werkelijk hebt gedaan.

Bent u (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag u er voor uw aangifte inkomstenbelasting van uitgaan dat u in die periode ten minste 16 uur per week aan uw onderneming hebt besteed.

Bent u een seizoengebonden ondernemer? En ligt de piek van uw werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 maart tot 1 oktober? U mag uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de piekperiode van 2019. De uren over 2019 moet u wel aannemelijk kunnen maken.” – bron: Belastingdienst

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven