Uber & btw-aangiften

Kennisbank Omzetbelasting  Uber & btw-aangiften

Als het gaat om btw dan is het als eerste heel belangrijk om te bekijken wie nu eigenlijk een dienst aan jou verleend. Is dat Uber, of de chauffeur die voor je deur stopt?

Vanuit daar ga je kijken naar de status van de dienstverlener; is dit een bedrijf, of een particulier? (particulieren mogen geen btw in rekening brengen – in dat geval is er geen sprake van btw en kun je deze dus ook niet aftrekken).

Waar Uber stelt dat zij slechts een platform zijn waarbij zij bemiddelen tussen de klant (rider) en dienstverlener (chauffeur), is men het er juridisch gezien daar nog niet altijd mee eens. Er zijn meerdere rechtszaken over zowel Uber als soortgelijke platformen met vraagstukken over de zelfstandigheid van de dienstverleners die worden ingeschakeld.

Is de btw van jouw ritje met Uber aftrekbaar?

Gelukkig gaat het heen en weer gekibbel jou niet in de weg zitten bij het beantwoorden van je vraag of er btw op Uberritjes zit:

Volgens de website van Uber zijn namelijk alle chauffeurs verplicht om zich te registreren als ondernemer die met BTW belaste prestaties uitvoert. Ze worden dan ook verplicht gesteld om hun btw nummer aan Uber te verstrekken – dus laten we er maar vanuit gaan dat je altijd met ondernemers te maken hebt.

Op jouw ritjes zit dan een btw percentage van 9% btw,
welke je mag aftrekken van de totale ritprijs.

Hoe bereken je de btw van Uber?

Pak het totale bedrag / 109 * 9 = het btw-bedrag
Het bedrag dat je over hebt is het netto bedrag, exclusief btw

Vergeet vooral niet in je administratie te vermelden WAAROM het hier om een zakelijke rit ging, en niet voor privégebruik was (zeker als je de rit met je privé creditcard hebt betaald).

PS: Heb je de chauffeur fooi gegeven? Omdat het in de taxibranche gebruikelijk is om fooi te geven, zit er geen btw op je cash betaling. Je kan het wel aftrekken als zakelijke kosten in je administratie.

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘omzetbelasting’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven