Ruilhandel

Als je in de start fase van je bedrijf zit dan kan het goed zijn dat jouw budget nog niet helemaal klopt met de uitgaven die je nodig hebt. Als zelfstandig ondernemer begrijp je natuurlijk dat je niet zo maar van alles gratis kunt gaan vragen (ook de fotografen, web designers en ja.. zelfs belastingadviseurs moeten hun huur en eten kunnen betalen), maar met een beetje creatief denken is het vaak mogelijk om samen met andere starters een barter deal (ruilhandel) te maken.

Nu bestaat er een groot misverstand over diensten/ producten aannemen waarvoor jij met jouw diensten/ producten betaalt in plaats van met geld; dit hoort wel degelijk in je administratie te verschijnen!

Je administratie (en het oog van de Belastingdienst) beperkt zich niet alleen tot geld transacties, betalingen in natura – zoals bij ruilhandel – vallen hier wel degelijk onder.
De makkelijkste manier is om beide een factuur uit te schrijven voor jouw dienst/product met daarop de prijs die je normaal rekent (eventueel met een korting die niet te veel afwijkt van andere acties), en deze aan elkaar te versturen waarna je de tegenfactuur (kosten) afvinkt tegen jouw verkoopfactuur als zijnde betaling.

 

Ruilhandel en Barter Deals in je administratie verwerken voor voor ondernemers

Waar moet je op letten bij ruilhandel?

  1. Als niemand van jullie er kosten aan wilt hebben dan moeten de factuur bedragen van zowel de inkoop- als verkoopfactuur gelijk zijn;
  2. Je rekent inderdaad gewoon btw over je factuur, en draagt deze af (de btw over de inkoopfactuur is aftrekbaar);
  3. De wederzijdse diensten zijn alleen zakelijk aftrekbaar als zij ook daadwerkelijk voor zakelijk gebruik zijn.

Als je als fotografe een barterdeal sluit met een webdesigner is het makkelijk aannemelijk te maken dat beide diensten voor zakelijk gebruik zijn. Indien je een massage van 100 Euro ruilt tegen belastingadvies van 100 euro dan krijg je voor de omzetbelasting (btw) de volgende situatie:

Masseur:
Verkoop factuur van 100 Euro + 21% btw = 21 Euro btw afdragen
Inkoop factuur van 100 Euro + 21% btw = 21 Euro btw terugvragen als voorbelasting

Belastingadviseur:
Verkoop factuur van 100 Euro + 21% btw = 21 Euro btw afdragen
Inkoopfactuur van 100 Euro + 21% btw= btw niet aftrekbaar omdat de massage onder privé gebruik valt.

De belastingadviseur is bij deze barterdeal dus 21 Euro kwijt aan de Belastingdienst. De masseur kan de af te dragen btw afstrepen tegen de btw van de ontvangen zakelijke dienst, en is dus 0 Euro kwijt.

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘administratie’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven