Kennisbank Geld Minimalisme & geld
Een aantal maanden nadat ik op mijn 19e (met geleend geld – oeps! – dat verhaal bewaar ik voor een volgende keer) ongeveer 9.000 Euro had uitgegeven aan mijn super deluxe interieur besloot ik om naar het buitenland te vertrekken. Met 1 koffer. Uiteindelijk bleef ik af en aan een aantal jaren weg om meer van de wereld te zien. Die ene koffer werd nooit groter – wel steeds kleiner – totdat er een medium backpack overbleef.
Op reis besefte ik al snel dat ik maar 30% van mijn spullen gebruikte, maar toch veel meer meezeulde.
Ik begon met zo’n 20kg aan bagage – wat vrij licht is als ik zie wat anderen meenemen – maar het gevoel dat ik werd beperkt en tegenhouden werd door mijn spullen woog zwaarder dan de koffer zelf.
Ik begon spullen weg te geven, en bij elke kilo die van mijn bagage af ging werd ik flexibeler en vrijer om te gaan en staan waarde ik wilde. Wat een vrijheid! (zeker als je door Zuid-Oost Azië reist)
Toen ik eenmaal terug was in Nederland had ik emotioneel al lang afscheid genomen van alles dat hier in de opslag stond. De meubels, de 100.000 schoolschriften en boeken (waaaaaarom had ik nog volgeplakte wiskunde schriften van de middelbare school?!), mijn kinderspeelgoed, etc.
Uiteindelijk heb ik een aantal dozen ingepakt, waaronder 1 doos met jeugdherinneringen, en heb ik nooit meer terug gekeken naar een leven VOL met spullen. Het was het begin van mijn minimalistische levensstijl.
Nu, (zo’n 150 jaar later 😉 ) staan we op het punt om te verhuizen. Uiteraard tussen de bedrijven door in de drukste periode van het jaar voor zowel Mr. T als mijzelf. En dat is prima. Mede dankzij onze minimalistische levensstijl was er geen stress met het sluiten van de deal voor onze nieuwe plek (we hadden vanuit het niets 48 uur de tijd om te besluiten of we wilden verhuizen nadat de nieuwe plek spontaan op ons pad kwam), en ook het verhuizen van onze spullen verloopt relaxed.
Toen T en ik gingen samenwonen heb ik namelijk eerst 2 hele duidelijke eisen gesteld VOORDAT ik akkoord ging met het samenwonen;
- Er komt een schoonmaakster
- Al onze spullen passen te allen tijde in max. 20 verhuisdozen (ik gebruik bananendozen).
De gedachte achter de verhuisdozen is belangrijk om mee te nemen als je minimalisme wilt toepassen op je persoonlijke (en zakelijke) financiën – al staat de schoonmaakster uiteraard synoniem aan een professional inhuren om je bij te staan.
Waar het om draait is dat je begint met het stellen van grenzen waarbinnen jij je lifestyle als minimalist wilt uitvoeren (bijv. te allen tijde max. 20 dozen), vanuit daar kun je makkelijk je keuzes maken EN er dagelijks voor zorgen dat je binnen de kaders van je eigen framework blijft.
We doen hetzelfde met onze financiën. Door gebruik te maken van onze Soul Goals en die te linken aan potjes (bankrekeningen) stellen we de kaders en budgetten vast voor elke euro die binnenkomt. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar als je in gedachte houdt dat elke euro zijn bestemming heeft dan hoef je maar een paar simpele stappen te doorlopen om ervoor te zorgen dat jij een overzichtelijke, minimalistische aanpak kan inzetten voor je geld.
Even een stap terug. Voordat je met een plan van aanpak begint – voor wat dan ook – is het belangrijk dat je het resultaat duidelijk voor ogen hebt. Bij minimalisme draait het om minder stress, minder bende, minder gedoe. We willen meer overzicht en vrijheid voelen. (Ingewikkelde berekeningen en fancy templates mogen dus de prullenbak in)
OK – let’s GO!
STAPPENPLAN
- Breng je benodigde vaste lasten in kaart via het Stoplichten Systeem;
- Automatiseer je vaste periodieke betalingen via automatische incasso’s;
- Zet automatisch (via maandelijkse periodieke overboekingen) geld opzij voor uitgaven die eens per jaar voorbij komen zoals de Gemeentebelastingen, Kerstmis, verjaardagen, etc.
- Gebruik potjes (bankrekeningen) om ervoor te zorgen dat je kan sparen voor zaken die je ECHT wilt.
Bijvoorbeeld die reis naar Bali of een nieuwe laptop. Als je dit geld op je betaalrekening laat staan dan gaat het op aan cocktails.TIP: Verberg je spaarpotten op je bank app om te voorkomen dat je het geld terug gaat boeken voor uitgaven waar je spijt van zal krijgen.
Zodra je deze stappen door bent gegaan hoef je alleen nog maar periodiek (eens per kwartaal) bij te houden of alles nog op rolletjes loopt. Daarnaast maak je dagelijks bewust de keuze of je bepaalde uitgaven wel of niet wilt doen.
Zo heb ik een jaar lang elke leuke tas die ik tegen kwam laten staan omdat ik liever het geld opzij wilde zetten voor mijn allereerste designer tas. Een klassieke must have waarvan ik wist dat ik er veel langer plezier van zou hebben EN minder ruimte in beslag zou nemen dan 5 snelgezochte tussendoor tassen (die ik dan weer niet weg zou willen doen)
Hetzelfde principe zal gelden voor onze nieuwe woning. Het meerendeel van mijn tijd zal bestaan uit het ontwerpen van het totaal plaatje (hello Pinterest!) voordat we ook maar iets gaan kopen. Dan doen we er maar 8x zo lang over als iemand anders om het juiste interieur bij elkaar te krijgen.
#worthit
Het mag simpel zijn.
Premium HOT Jaarplan
Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:
Meer rust en regelmaat
Overzicht op jouw zakelijke financiën
Meer focus op de toekomst
Een gestructureerde administratie
Niet te veel belasting betalen
Onbeperkt toegang
Meer rust
Meer winst
Het Premium HOT Jaarplan
Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!
Nu de eerste maand gratis!