Kosten die niet thuishoren in jouw zakelijke boekhouding

Kennisbank Administratie  Kosten die niet thuishoren in jouw zakelijke boekhouding

Bij het doen van jouw administratie en zakelijke boekhouding komt genoeg kijken. Er zijn een hoop regels met betrekking tot wat je wel mag doen, en uiteraard ook tot wat niet mag.

Dit zijn de NO GO’S van jouw administratie; kosten die niet thuishoren in jouw zakelijke boekhouding:

1 | Boodschappen

Je zelf geknutselde poké bowl voor lunch is helaas niet zakelijk aftrekbaar,
tenzij jij jouw geld verdient met een food blog/ vlog en je creatie hebt ingezet voor je portfolio of opdracht.

2 | Uiterlijke verzorging

Ja, natuurlijk moet je er representatief uitzien als #girlboss. Nee, deze kosten zijn niet aftrekbaar. Tenzij je professioneel model, presentatrice of actrice bent – en dan nog gaat daar vaak eerst overleg met de Belastingdienst aan vooraf. (Een wekelijks item op IGTV telt helaas niet)

3 | Kleding, hoort helaas ook niet in jouw zakelijke boekhouding

Nog zo’n bummer. Kledingstukken die je in het dagelijks leven ook zou kunnen dragen zijn niet aftrekbaar. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo heeft een klant van ons 50 stuks lingerie in alle soorten en maten voor de boudoir shoots die zij organiseert, en mag de BNer galajurk #7 van dit jaar meenemen in haar boekhouding.

4 | Sport/yoga (kan soms wel in de zakelijke boekhouding horen)

Ondernemen is topsport. Voor veel ondernemers is (top)sport alleen geen onderneming waardoor het geen plekje krijgt in je zakelijke boekhouding. Als je zelf sportles geeft dan mag je jouw eigen lessen wel aftrekken, omdat het gezien kan worden als educatie / kennisverrijking (niet zo zeer onderhouden van een gezond lichaam – dat is echt een privé aangelegenheid. Voor #fitgirls; Ja, je mag meerdere sportschool abonnementen opnemen in je administratie als jij jouw geld verdient met het maken van video’s, foto’s, etc. op locaties zoals sportscholen. Zorg er alleen dus wel voor dat je de plekken regelmatig gebruikt voor het maken van zakelijke content.

5 | Thuiskantoor interieur

Als jouw thuiskantoor geen eigen aparte ingang, keuken en toilet heeft dan wordt deze niet als zelfstandige ruimte gezien. Dit betekent dat de kosten voor het interieur niet in je boekhouding opgenomen mogen worden.

6 | Huisdieren

Het verbaast mij nog steeds dat ik deze elk jaar wel weer tegen kom: huisdieren zijn GEEN zakelijke aftrekpost. Ook niet als je hond regelmatig de show steelt op Instagram.

Er bestaat een uitzondering voor waakhonden die bedrijfsterreinen bewaken, therapie paarden, en andere dieren die geld in het laatje brengen (of juist geld besparen).

7 | Boets, ook deze horen niet in jouw zakelijke boekhouding

Pindakaas! Zelfs als ze met de auto van de zaak zijn gereden zullen ze niet fiscaal aftrekbaar zijn. Omdat boetes nog wel eens verwerkt kunnen worden in je maandelijkse leasebedrag (waardoor deze vanaf je zakelijke bankrekening betaald zal worden) mag je ‘m opnemen in je administratie – alleen dus niet zakelijk aftrekken.

8 | Parkeerkosten van de auto

Niet aftrekbaar indien je met jouw privé auto zakelijke ritten maakt. De vergoeding voor parkeren (brandstof, en onderhoud) is al opgenomen in de kilometervergoeding van 0,19 Euro per kilometer.

9 | Persoonlijke verzekeringen

De naam zegt het al, maar toch wil je even checken WAT of WIE de verzekering nu dekt.
Zo is je Arbeidsongeschiktheidsverzekering niet zakelijk aftrekbaar omdat het jou als privé persoon verzekerd. Hetzelfde geldt voor je zorgverzekering.

10 | Spotify en Netflix abonnementen

Of een ander media abonnement in die richting als je het als voornaamste reden voor ontspanning of persoonlijke entertainment gebruikt. Net zoals bij alle andere aftrekbare kosten moet je aannemelijk kunnen maken waarom de dienst/ het product nodig is om jouw bedrijfsactiviteiten uit te voeren.
Dit zijn de 10 kosten die niet thuishoren in jouw zakelijke boekhouding! Heb je een fysieke winkel waarbij je muziek wilt draaien als deel van jouw branding/ entertainment van klanten? Of ben je filmcriticus en heb je toegang nodig tot media om je vak uit te oefenen? Dan zijn deze kosten gewoon aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor mijn Spotify abonnement. Deze is nodig om alle podcasts te kunnen uploaden.

Welke kosten horen dan wel thuis in jouw zakelijke boekhouding?

Je weet nu welke kosten niet thuishoren in jouw zakelijke boekhouding, maar nu wil je vast ook weten welke kosten je hier wél in moet verwerken. Lees dan snel verder bij 101 Aftrekbare Kosten Voor Je Onderneming.

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘administratie’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven