Jouw ideale Profit First winstpercentage

Kennisbank Geld Jouw ideale Profit First winstpercentage

Je begint met de Profit First omdat je vooruitgang wilt, en het vooral goed wilt doen. Door percentages van jouw binnenkomende geld over verschillende ‘potjes’ (bankrekeningen) te verdelen, heb je meer zicht over de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming.

Daarnaast is er ook nog eens die hele gave bonus SPECIAAL VOOR JOU in de vorm van je winstpotje. Als je gebruik maakt van de klassieke Profit First methode dan keer je eens per kwartaal de helft van je potje aan jezelf uit (de rest blijft staan als buffer), maar je kan natuurlijk ook los hiervan kiezen om een deel van je omzet opzij te zetten voor jezelf als bonus uitkering.

Waarom het winstpotje nu zo gaaf is en een must is voor jou als ondernemer lees je hier.

Percentage verdeling bij Profit First

Vandaag wil ik het vooral met je hebben over het percentage van jouw omzet dat je opzij gaat zetten. Want soms.. soms willen we (jij en ik) gewoon net even iets te snel, te goed doen. En dat gaat je in de weg zitten bij het opzij zetten van geld.

Profit First (of hoe jij jouw geld opzij zetten ook noemt) is een methode voor de langere termijn. Je leert jezelf dus een nieuwe gewoonte aan om zowel op kortere als langere termijn de vruchten van te kunnen plukken. Zoals bij elke andere gewoonte is er een ding belangrijk: consistentie.

Je moet ervoor zorgen dat je consistent kan zijn in het uitvoeren van die ene taak (of taken) om er een gewoonte van te maken. Het helpt dus als je het erg makkelijk maakt in het uitvoeren van die taak.

 

Bereken je Profit First Percentages waaronder jouw winstpercentage

Jouw ideale Profit First winstpercentage als starter

1% van jouw ontvangstenrekening (alles wat binnenkomt op je hoofdrekening). Ja, het voelt alsof het tergend langzaam gaat om zo jouw winstpot op te sparen, maar om consistent te blijven kun je het best met 1% beginnen.

Waar je binnen je andere potjes nog met geld kan schuiven als het nodig is, blijf je juist van deze pot af. Dat gaat je lukken met dit percentage. Heb je enorme behoefte aan een buffer om bepaalde maanden te overbruggen? Houd hier dan rekening mee in jouw andere potjes, of open desnoods een extra rekening om een x bedrag op te sparen, zodat je de buffer altijd paraat hebt. Je winstpotje is en blijft jouw bonus voor je harde werken.

Je ideale Profit First winstpercentage na 1 jaar

1-5%. Na een jaar wennen aan systematisch geld opzij zetten, en het aanpassen van jouw andere potjes (kijk hier elk kwartaal naar), kun je ervoor kiezen om jouw winstpercentage te gaan verhogen.

Niet meteen met grote stappen – ook nu nog steeds is het een NO GO om jouw percentage weer te verlagen, je blijft consistent. Probeer het eens met 1% per kwartaal omhoog om te zien hoe dat gaat.

Mijn ervaring

Zelf ben ik voorstander van het aanhouden van de 1% en zie ik het ‘spel’ eerder in het verhogen van mijn bonus door mijn focus op meer omzet te leggen.

Wel heb ik ervoor gekozen om een ander soort winstpotje te openen, namelijk een voor mijn team. Er gaat 1% opzij om een buffer te sparen voor het team om hier leuke uitjes, cadeautjes, en team bonussen van te kunnen betalen. Zo zijn dit geen aanslagen op de kosten, maar echt de uitkomst van ons harde werken.

PS: Indien je jouw winstpercentage moet verhogen om jouw rekeningen privé te kunnen betalen, dan klopt je salarispercentage niet. Tijd om contact op te nemen met een professional!

PPS: Run je een BV? Gebruik dan jouw winstpotje niet voor dividend. Je kan hier een aparte rekening voor openen, of het geld toevoegen aan je eigen salarispot vanuit waar je jouw dividenduitkering doet.

Je winstuitkering kan (ligt aan je financiële planning) belastingtechnisch ook als dividend gezien worden, waardoor het handig is om de uitbetaling en administratie die erbij hoort met je accountant/ boekhouder te bespreken.

Voor jezelf spaar je jouw persoonlijke winstuitkering apart op van het dividend, zodat je precies weet hoeveel jouw persoonlijke bonus is om straks uit te geven (het andere dividend zal waarschijnlijk opgaan aan persoonlijke rekeningen).

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘geld’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven