Jouw ideale Profit First winstpercentage

Kennisbank Geld Jouw ideale Profit First winstpercentage

Je begint met de Profit First omdat je vooruitgang wilt, en het vooral goed wilt doen. Door je binnenkomende geld over verschillende ‘potjes’ (bankrekeningen) te verdelen heb je meer zicht over de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming.

Daarnaast is er ook nog eens die hele gave bonus SPECIAAL VOOR JOU in de vorm van je winstpotje. Als je gebruik maakt van de klassieke Profit First methode dan keer je eens per kwartaal de helft van je potje aan jezelf uit (de rest blijft staan als buffer), maar je kan natuurlijk ook los hiervan kiezen om een deel van je omzet opzij te zetten voor jezelf als bonus uitkering.

Waarom het winstpotje nu zo gaaf is en een must is voor jou als ondernemer lees je hier.

Vandaag wil ik het vooral met je hebben over het percentage van je omzet dat je opzij gaat zetten. Want soms.. soms willen we (jij en ik) gewoon net even iets te snel, te goed doen.

En dat gaat je in de weg zitten bij het opzij zetten van geld.
Profit First (of hoe jij jouw geld opzij zetten ook noemt) is een methode voor de langere termijn. Je leert jezelf dus een nieuwe gewoonte aan om zowel op kortere als langere termijn de vruchten van te kunnen plukken en zoals bij elke andere gewoonte is er 1 ding key: consistentie.

Je moet ervoor zorgen dat je consistent kan zijn in het uitvoeren van die ene taak (of taken) om er een gewoonte van te maken. Het helpt dus als je het erg makkelijk maakt in het uitvoeren van die taak.

JOUW IDEALE PROFIT FIRST WINSTPERCENTAGE ALS STARTER

1% van je ontvangstenrekening (alles wat binnenkomt op je hoofdrekening). Ja, het voelt alsof het tergend langzaam gaat om zo jouw winstpot op te sparen, maar om consistent te blijven kun je het beste met 1% beginnen.

Waar je binnen je andere potjes nog met geld kan schuiven als het nodig is blijf je juist van deze pot af. Dat gaat je lukken met dit percentage. Heb je enorme behoefte aan een buffer om bepaalde maanden te overbruggen? Houd hier dan rekening mee in je andere potjes, of open desnoods een extra rekening om een x bedrag op te sparen zodat je de buffer altijd paraat hebt.

Je winstpotje is en blijft jouw bonus voor je harde werken.

JE IDEALE PROFIT FIRST WINSTPERCENTAGE NA 1 JAAR

1-5% Na een jaar wennen aan systematisch geld opzij zetten, en het aanpassen van je andere potjes (kijk hier elk kwartaal naar) kun je ervoor kiezen om je winstpercentage te gaan verhogen.

Niet meteen met grote stappen – ook nu nog steeds is het een NO GO om je percentage weer te verlagen, je blijft consistent. Probeer het eens met 1% per kwartaal omhoog om te zien hoe dat gaat.

Zelf ben ik voorstander van het aanhouden van de 1% en zie ik het ‘spel’ eerder in het verhogen van mijn bonus door mijn focus op meer omzet te leggen.

Wel heb ik ervoor gekozen om een ander soort winstpotje te openen, namelijk een voor mijn team. Er gaat 1% opzij om een buffer te sparen voor het team om hier leuke uitjes, cadeautjes, en team bonussen van te kunnen betalen zodat zij geen aanslag zijn op de kosten, maar echt de uitkomst van ons harde werken reflecteren.
PS: Indien je jouw winstpercentage moet verhogen om je rekeningen privé te kunnen betalen dan klopt je salarispercentage niet. Tijd om contact op te nemen met een professional!

PPS: Run je een BV? Gebruik dan je winstpotje niet voor dividend. Je kan hier een aparte rekening voor openen, of het geld toevoegen aan je eigen salarispot vanuit waar je jouw dividenduitkering doet.

Je winstuitkering kan (ligt aan je financiële planning) belastingtechnisch ook als dividend gezien worden waardoor het handig is om de uitbetaling en administratie die erbij hoort met je accountant/ boekhouder te bespreken.

Voor jezelf spaar je jouw persoonlijke winstuitkering apart op van het dividend zodat je precies weet HOEVEEL jouw persoonlijke bonus is om straks uit te geven (het andere dividend zal waarschijnlijk opgaan aan persoonlijke rekeningen)