Hoe je Profit First privé in kan zetten

Kennisbank Geld Hoe je Profit First privé in kan zetten

Kim Buining – Jouw Online Coach vroeg zich in onze Facebook Groep Let’s Talk About Tax (gratis!) af of ik het Profit First principe ook toepas op mijn privé cashflow.

Yeah baby! Ook onze non-zakelijke uitgaven worden onderworpen aan een strenge keuring en in ‘potjes’ verdeeld om ervoor te zorgen dat elke eurocent zijn bestemming heeft. In deze podcast deel ik met jou een aantal simpele tips om jouw privé cashflow – budget – uitgaven weer overzichtelijk te krijgen door de Profit First principes in te zetten:

 

Inventariseer

Nu je toch jouw cijfers in gaat duiken is het fijn om eerst even een ‘schoonmaak’ te houden. Zelf pas ik 2x per jaar mijn stoplicht systeem toe. Mega makkelijk met groots effect.

Je pakt jouw rekeningafschriften van de afgelopen 3-6 maanden en kleurt vervolgens jouw uitgaven.

 • Groen = nodige kosten waarop je niet kan/ wil besparen, zoals je huur
 • Oranje = kosten die misschien niet helemaal nodig waren, of waarop je waarschijnlijk kan besparen
 • Rood =  dude.. waarom heb je hier geld aan uitgegeven?!

Zo heb ik 2 jaar geleden mijn televisieabonnement de deur uit gedaan, omdat we ook Netflix hebben én bijna geen tv kijken. Ik bleek ook dubbel of onnodig verzekerd te zijn voor een aantal zaken – hoppa eruit!

Vanuit jouw mooie kleurplaat (a.k.a rekeningafschrift) pak je alles dat oranje en rood is, en maak je een lijstje met uitzoek werk. Pak elke dag 1 ding op om uit te zoeken of op te zeggen, of ram je lijstje er in 1x door om er vanaf te zijn. Zolang je actie onderneemt is er vooruitgang.

Profit First

Indien je niet bekend bent met de methode: door je geld in verschillende potjes te verdelen, kun je in één oogopslag zien hoe je ervoor staat, en wat er nodig is om jouw doelen te behalen. Ook geef je niet langer gedachteloos geld uit. Als het niet op de daarvoor bestemde rekening staat is het er in principe niet.

LET OP! Bij veel geld op jouw privérekeningen kan het zijn dat je Box 3 belasting moet gaan betalen (luister naar de podcast voor meer info).

Je kan de rekeningen opzetten bij de doelen die jij voor ogen hebt. In de podcast ga ik dieper in op de rekeningen die ik zelf heb opgezet, en waarom nu juist voor deze heb gekozen. Loop je vast? Neem dan even contact op. Binnen 1 consult kunnen we vaak al samen een heel plan samenstellen, zodat je niet zelf hoeft te ploeteren.

 

Zo pas je Profit First privé toe

Betaalrekeningen

 • Vaste Lasten: huur, elektriciteit, sportschool. Alles dat automatisch wordt geïncasseerd.
 • Zorgverzekering: Indien je jouw zorgkosten apart wilt bijhouden.
 • Boodschappen: eventueel inclusief eten buiten de deur. Omdat dit variabele lasten zijn kun je deze rekening gebruiken om je aan een budget te houden.
 • For Fun: Cocktails! En andere zaken.. maar voornamelijk cocktails.

Spaarrekeningen

 • Buffer: een verborgen spaarrekening, of een bij een andere bank. Aan dit geld kom je alleen in noodgevallen.
 • Level Up: wen alvast stukje bij beetje aan een luxere levensstijl door je salaris/ prive inkomen telkens iets te verhogen. Dit extra geld gaat niet op aan cocktails, maar komt op je Level Up rekening.

Profit First potjes

 • Kerstcadeau potje
 • Verjaardagen potje
 • Vakantie potje
 • Tattoo potje
 • Rolex potje

Maak jij gebruik van een origineel of MUST KNOW Profit First potje, waarvan wij echt moeten weten dat het bestaat? Deel het dan in de Facebook Groep!

PS: Zie je nu dat financiële planning echt wel heel erg leuk is? Het maakt van jouw dromen doelen, en met het juiste plan ga je ze sneller halen dan je ooit hebt durven denken!

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘geld’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven