De Kleine Ondernemersregeling vanaf 2020

Kennisbank Geld De Kleine Ondernemersregeling vanaf 2020
Deze content is geschikt voor: starter, freelancer, ZZP, eenmanszaak, VOF, BV, DGA, digital nomad, webshop

Ga direct naar:

 • Zo bereken je jouw omzet voor de Kleine Ondernemersregeling
 • De KOR is vooral gunstig voor ondernemers die met particulieren werken
 • 5 MIN Tutorial: een quickscan & zo vraag je de Kleine Ondernemersregeling aan

 

Speciaal voor de kleine ondernemer, in omzet – niet in bedrijfsomvang, zijn er een aantal regelingen en manieren om je administratie verplichtingen en cashflow te verlichten. Dit geeft je ruimte om verder te groeien, of, indien je jouw ondernemersactiviteiten graag bepakt houdt de oplossing om minder tijd en geld kwijt te zijn aan je bedrijfsvoering.

Vandaag gaan we in op de Kleine Ondernemersregeling vanaf 2020, ook wel KOR genaamd.

Ben je opzoek naar informatie over de Kleine Ondernemersregeling van voor dat jaar, kijk dan hier: De Kleine Ondernemersregeling tot en met 2019 (dit in inhoudelijk een compleet andere regeling dus het is erg belangrijk dat je het juiste jaar erbij pakt.

In de huidige KOR is het volgende belangrijk om te weten:

 

Vrijstelling van je BTW verplichtingen, zoals het doen van BTW aangifte

De Kleine ondernemersregeling werkt twee kanten op. Als je voldoet aan de onderstaande voorwaarden en je vraagt de KOR succesvol aan dan krijg je een vrijstelling voor je BTW verplichtingen, dit betekent:

 • geen BTW aangifte doen;
 • geen BTW rekenen over je verkopen;
 • geen BTW terugvragen over je kosten

Of de KOR interessant voor jou is hangt niet alleen af van de voorwaarden om aan de regeling mee te doen. Lees dus vooral eerst dit artikel goed door, of trek aan de bel via contact indien je hulp nodig hebt.

 

Max. 20.000 Euro  jaaromzet en andere voorwaarden om aan de KOR te voldoen

De regeling is voornamelijk gebaseerd op de maximale jaaromzet (jouw verkopen), exclusief BTW. De 20.000 Euro maximale jaaromzet gaat per factuurdatum in een kalenderjaar. De overige voorwaarden zijn:

 • je onderneming is in Nederland gevestigd;
 • het is een persoonlijke onderneming zoals een eenmanszaak, VOF, maatschap;
 • of een op zichzelf staande rechtspersoon, zoals een BV, stichting, vereniging;
 • je bent op dit moment BTW plichtig, en hebt een geldig BTW nummer /BTW ID (als jouw activiteiten al vrijgesteld zijn van BTW dan kun je de regeling niet aanvragen)

 

Zo bereken je jouw omzet voor de Kleine Ondernemersregeling

De omzet die meetelt voor de max. 20.000 Euro omzet kun je niet simpelweg zien als al je verkoopfacturen bij elkaar opgeteld. Er is namelijk omzet die WEL meetelt, en omzet die je buiten je telling mag laten vallen:

 

Deze omzet telt WEL mee voor je maximale KOR omzet

 • Leveringen van goederen en diensten die normaalgesproken belast zijn met Nederlandse btw. Dit zijn leveringen belast met 21%, 9% en 0% btw (uitvoer en intracommunautaire leveringen) en Nederlandse btw die u verlegt naar een andere Nederlandse ondernemer (nationale verlegging).

  Bij het bepalen van je  omzet voor de KOR telt alleen uw omzet uit Nederland mee. Omzet die belast is in een ander land telt dus niet mee.
 • Btw-vrijgestelde omzet van leveringen van goederen en diensten die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland (overige vrijgestelde omzet telt niet mee voor de omzetgrens).

 

Deze omzet telt NIET mee voor je maximale KOR omzet

 • (correctie) privégebruik van goederen en diensten;
 • doorverkopen van  een investeringsgoed dat in de onderneming is gebruikt. Hierbij kun je denken aan alle bedrijfsmiddelen waarover je afschrijft voor de inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld een laptop die je 3 jaar na aanschaf wil doorverkopen.
 • binnenlandse prestaties waarover de btw naar jouw verlegd wordt (dit komt vaak voor in de bouw);
 • verkopen waarvan de BTW verlegd wordt naar een ander land;
 • inkopen vanuit een ander land waarbij de BTW naar jou verlegd wordt (op je BTW aangifte wordt daar dan eerst Nederlandse te betalen BTW over berekend waarna je de BTW wel of niet mag aftrekken. Voor je berekening van de maximale jaaromzet telt deze dus niet mee)
 • omzet uit leveringen en diensten die zijn vrijgesteld van btw tellen niet mee voor de berekening van de omzetgrens van de KOR.

 

Onderneem actie zodra jouw onderneming uit de regeling groeit

Bij aanvraag gaat de Kleine Ondernemersregeling voor minimaal 3 jaar in, of tot het moment waarop je in een kalenderjaar de maximale omzet van 20.000 Euro overschrijdt.

Vallen jouw activiteiten al onder de BTW vrijstelling, dan verandert er niets

Indien je al vrijstelling hebt voor al je BTW activiteiten, of alleen prestaties verricht die vallen onder een BTW vrijstelling, dan verandert er voor jou niets en hoef je dus ook geen Kleine Ondernemersregeling aan te vragen voor jouw onderneming.

 

Zo Vraag je de Kleine Ondernemersregeling aan

Het aanvraagformulier voor de KOR vind je hier. Zorg ervoor dat jouw aanvraag uiterlijk 4 weken voor de ingang van je nieuwe aangiftetijdvak binnen is bij de Belastingdienst.

Dus, wil jij dat jouw KOR ingaat bij de start van het 4e kwartaal (1 oktober)?
Dan dient jouw aanvraag uiterlijk op 1 september door de Belastingdienst ontvangen te zijn.

LET OP! Na het indienen van je aanvraag ontvang je binnen 6 weken bericht van de Belastingdienst. Let goed op de ingangsdatum die wordt vermeld op de communicatie die de Belastingdienst stuurt, en blijf voor de zekerheid controleren of er BTW aangiften voor jou klaar staan onder Mijn Belastingdienst Zakelijk om miscommunicatie en onverwachte boetes te voorkomen.

 

5 MIN Tutorial Quickscan & Hulp bij het aanvragen van de Kleine Ondernemersregeling

Als member van het Premium Hot Jaarplan gaan we nog een laag dieper en krijg je persoonlijk advies om bewuste keuzes te kunnen maken over jouw onderneming. 

Zo hebben we:

 • een 5 MIN tutorial waarin we eerst een quickscan doen zodat je weet of de regeling wel geschikt is voor jouw onderneming, en daarna stap voor stap op video door de aanvraag lopen;
 • Ook treden we op als sparringpartners om 1 op 1 met jou te overleggen of de KOR wel geschikt is voor jouw onderneming;
 • tutorial en advies bij het stopzetten van de Kleine Ondernemersregeling;
 • en, uiteraard staan we klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Niet alleen over je aanvraag,maar bijvoorbeeld ook hoe je nu het beste om kan gaan met je huidige administratie, hoe je de KOR naar je bestaande klanten kan communiceren, en omgaat met de overgangsperiode tussen wel en geen BTW berekenen.

Je bent al member van het HOT Jaarplan voor slechts 25 Euro per maand, ex. BTW en kan dit te allen tijde opzeggen. Voor meer informatie en direct aanmelden:

Koop hier je module

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven