Kennisbank Geld Checklist Toeslagen aanvragen & wijzigen
Deze content is geschikt voor: starter, freelancer, ZZP, DGA, particulier, ondernemer
Ga direct naar:
- Wanneer het verstandig is om je toeslagen profiel te wijzigen
- Zo bereken je jouw verzamelinkomen
- In 5 stappen: wijzigen van je toeslagen profiel op Mijn Toeslagen
Ook ondernemers kunnen gebruik maken van toeslagen mits zij daarvoor in aanmerking komen met hun verzamelinkomen, privévermogen, en eventuele andere voorwaarden die gelden per toeslag.
Als je in loondienst werkt en elk jaar ongeveer hetzelfde verdient dan heb je haast geen omkijken naar je toeslagen en toeslagen profiel. Dat is net even anders zodra je als ondernemer gebruik maakt van toeslagen, omdat de hoogte van de toeslagen en het voorschot dat je maandelijks ontvangt is berekend op het geschatte inkomen dat je hebt opgegeven onder Mijn Toeslagen.*
*Je geschatte inkomen voor dit jaar kan ook door de Belastingdienst worden overgenomen uit je ingediende aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar.
In de online omgeving Mijn Toeslagen van de Belastingdienst kun je niet alleen jouw gegevens inzien en aanpassen, maar ook een proefberekening van toeslagen maken, toeslagen aanvragen, toeslagen wijzigingen, en toeslagen stopzetten.
Let op! Indien je jouw toeslagen wilt wijziging dan ontvangt de Belastingdienst jouw verzoek graag zo snel mogelijk, het liefst binnen 4 weken nadat je situatie is gewijzigd.
Het wordt iets strenger als je een nieuwe toeslag wilt aanvragen over een voorgaand jaar.
Je hebt namelijk te maken met een strakke deadline op 31 augustus om een nieuwe toeslag aan te vragen voor het voorgaande jaar.
Voorbeeld: Je aangifte inkomstenbelasting van 2019 dien je in het voorjaar van 2020 in. Vanuit deze aangifte is jouw verzamelinkomen bekend en zie je dat je in aanmerking komt om een nog niet aangevraagde toeslag te te claimen over 2019.
De aanvraag voor een nieuwe toeslag dien je dus voor 1 september 2020 in. Doe je dat niet op tijd? Dan heb je pech.
Wanneer het verstandig is om je toeslagen profiel te wijzigen
Is een ( of misschien wel meerdere) van de volgende zaken veranderd in jouw situatie? Dan is het voor jou verstandig om je toeslagen profiel erbij te pakken en nu direct de wijzigingen door te voeren:
- Het bedrijfsresultaat (winst/verlies) van je onderneming is meer dan 500 Euro hoger of lager dan je eerder had ingeschat;
- Je toeslagpartner is meer/ minder gaan verdienen;
- Er is een significante wijziging in je privévermogen
- De relatie met je partner is gewijzigd (trouwen/scheiden/samenwonen);
- Een kind gaat deel uitmaken van jouw huishouden;
- Een kind verlaat het huishouden;
- Je verandert van kinderopvang/ gastouder;
- Je kind gaat meer/minder uren gebruik maken van kinderopvang/gastouder
- Je gaat verhuizen.
Zo bereken je jouw toetsingsinkomen voor de toeslagen
Indien je een aanvraag voor een nieuwe toeslag, of wijziging wilt invoeren omdat jij en/of je partner meer of minder zijn gaan verdienen dan zal er worden gevraagd naar je toetsinginkomen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet zelf meer te gaan rekenen. De Belastingdienst heeft namelijk de tool Bereken je Toetsingsinkomen voor je klaargezet.
Wanneer je verplicht bent om je toeslag(en) stop te zetten
Afhankelijk van de wijziging in jouw situatie kan het zijn dat je verplicht bent om je toeslag(en) stop te zetten. Laten we dus beginnen met een korte check:
- voorwaarden Zorgtoeslag
- voorwaarden Huurtoeslag
- voorwaarden Kinderopvangtoeslag
- voorwaarden Kindgebondenbudget
Indien je hier onder de voorwaarden ziet staan dat je in jouw nieuwe situatie in aanmerking komt voor een van de toeslagen dan kun je deze ook gemakkelijk aanvragen via Mijn Toeslagen. (Het is dezelfde omgeving als waarin je jouw toeslagen kan wijzigen en stopzetten).
In 5 stappen: wijzigen van je toeslagen profiel op Mijn Toeslagen
Kom je in aanmerking voor een wijziging? Volg dan deze stappen:
- Log in op Mijn Toeslagen met je DIGID
- Optioneel: ga naar proefberekening om te zien welk effect jouw wijziging zal hebben op je toeslagen;
- Ga naar ‘Wijziging Doorvoeren’ en kies het onderwerp dat je wilt wijzigen;
- Vul de wijzigingen in, en sla ze op;
- Nu je toch in de omgeving zit, check meteen het rekeningnummer waarop de toeslagen worden uitbetaald. Klopt dit nog?
Het stopzetten, en eventueel aanvragen van nieuwe toeslagen kan dus ook binnen de ingelogde omgeving van Mijn Toeslagen. Hier kun je ook kiezen om eerst een proefberekening te maken zodat je weet wat jouw nieuwe maandelijkse toeslagbedragen zullen gaan worden. (screenshots)
Je nieuwe toeslagen profiel gaat de eerste dag van de volgende maand in
Zodra je jouw toeslagen profiel hebt gewijzigd dan gaat de nieuwe situatie in vanaf de eerste dag van de volgende maand gelden. Je voorschot wijzigt dus bij de betaling van de volgende maand.
Gaat jouw aanvraag of wijziging over het lopende kalenderjaar? Dan krijg je rond de 20e van elke maand jouw toeslag(en) uitbetaald op het rekeningnummer dat je hebt opgegeven in je Toeslagen Profiel.
Ook krijg je binnen 6 weken een beschikking (bevestiging) van de Belastingdienst gestuurd waarin het te ontvangen/te betalen bedrag staat.
Bij het aanvragen van een toeslag over een voorgaand jaar dan kan het, afhankelijk van jouw situatie, even duren voordat je het bedrag eenmalig op je bankrekening gestort krijgt.
Je ontvangt namelijk geen beschikking met een voorschot, maar de Belastingdienst wacht totdat alle gegevens (lees: jouw aangifte inkomstenbelasting + aanvraag toeslagen) verwerkt zijn en maken dan een definitieve berekening van dat jaar op.
Zodra jouw definitieve berekening bekend is ontvang je het bedrag binnen een week op je bankrekening.
Het is mogelijk om je teveel ontvangen toeslagen in maandelijkse termijnen terug te betalen
Als je weet dat je geld moet gaan terugbetalen dan wacht je eerst de beschikking (brief per post) van de Belastingdienst af. Hierop staat niet alleen het totaalbedrag dat je moet betalen, maar ook een voorstel om in maandelijkse termijnen af te gaan lossen.
Om in termijnen te gaan betalen hoef je geen extra actie te ondernemen. Simpelweg het voorgestelde termijnbedrag betalen voor de betalingstermijn (staat ook vermeld in je beschikking) is voldoende om de regeling te starten.
Let op! Op het moment dat je in termijnen gaat aflossen dan gaat na de eerste betaaldatum de rente lopen. De huidige rentepercentages die gehanteerd worden door de Belastingdienst kun je hier vinden.
Ook is het soms mogelijk om terug te betalen toeslagen te laten verrekenen met je huidige toeslagen
Als je nog maandelijks een voorschot van toeslagen ontvangt dan kun je jouw terug te betalen bedrag ook in termijnen laten verrekenen met de voorschotbedragen die je in de komende maanden ontvangt. Op de voorkant van je beschikking of dit ook bij jou tot de mogelijkheden behoort.
Je hoeft hier verder niets voor te doen. Op het moment dat de uiterste termijn voor betaling is verstreken zal de Belastingdienst automatisch overstappen tot een maandelijkse verrekening met de toeslagen die je nog wel ontvangt. Hier zijn geen boetes aan verbonden.
Uiteraard kun je wel een boete ontvangen op het moment dat een automatische verrekening met jouw toeslagen voorschot niet mogelijk is (je maandbedrag is lager dan je aflossingsbedrag), en je niet zelf een betaling hebt verricht voor het aflopen van de betalingstermijn. Je ontvangt dan eerst een betalingsherinnering voordat er verdere stappen ondernomen worden.
Let op! Ook bij verrekening met je voorschot toeslagen betaal je rente over je aflossingen.
Premium HOT Jaarplan
Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:
Meer rust en regelmaat
Overzicht op jouw zakelijke financiën
Meer focus op de toekomst
Een gestructureerde administratie
Niet te veel belasting betalen
Onbeperkt toegang
Meer rust
Meer winst
Het Premium HOT Jaarplan
Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!
Nu de eerste maand gratis!