Buffer sparen

Kennisbank Geld Buffer sparen

 

Girl, het is tijd om dit vandaag nog toe te voegen aan je To Do list: een Buffer Sparen! 

Het hebben van een nood buffer is van groot belang als je zelfstandig ondernemer bent en / of reist, omdat het je risico dekt wanneer dat nodig is. Daarnaast voel je je veiliger over dat je niet een of andere crappy job moet aannemen, omdat je geen geld meer hebt.
Mijn noodbuffer is zeker goed gebruikt toen ik een onverwachte vlucht naar Spanje moest nemen om mijn moeder te steunen nadat haar man was overleden. En, ik weet dat ik een back-up heb voor de komende periode als ik vrij moet nemen van werk om mijn beste vriendin, die alleenstaande moeder wordt, te helpen.

Alleen de gedachte om een kleine stapel geld achter de hand te hebben, geeft je zoveel vrijheid.

Je kunt zelfs een buffer creëeren als je een klein budget hebt. De sleutel is heel eenvoudig: RAAK JE REKENING NIET AAN – tenzij je het echt nodig hebt. Het boeken van een vakantie of een nieuwe jurk kopen die in de sale is mag zeker geen aankoop zijn die van je buffer betaald moet worden. Het laten maken van je wasmachine kan een reden zijn als je echt geen geld meer hebt en deze onmiddelijk gemaakt moet worden (als je ouder bent van 5 kinderen is dit een must, als je alleen bent, zou je een tijdelijke oplossing kunnen zoeken totdat je genoeg geld hebt voor de reparatie).

On to the HOW!
  1. Bepaal waar je buffer voor is. Is het alleen voor familie of relationele noodgevallen en je huis? Of zou het ook je ziektekosten moeten dekken?
  2. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om de komende 6-9 maanden te overleven. Denk hierbij aan al je vaste lasten en voedsel. Als het ook je ziekteverlof moet dekken en tijden waarin je weinig inkomsten hebt, dan zul je dit bedrag moeten verhogen naar een buffer van 1-2 jaar.
  3. Open een aparte spaarrekening en begin met een geautomatiseerde betaling. Kies echt voor een bedrag dat je je kunt veroorloven, zodat je echt geen bedragen gaat terug boeken.
    Ik begon met 50 Euro per maand in 2010. (en nog eens € 50,- ging naar mijn ‘vakantie spaarrekening’). Ik stortte ook 10-50% van elk bedrag dat op mijn rekening kwam en niet mijn salaris was over naar mijn spaarrekening. Eerlijk gezegd – ik heb geen verschil gemerkt in mijn uitgavenpatroon of een tekort op mijn gewone betaalrekening.

Je zult merken dat het tijd nodig heeft om de balans te bereiken dat je nodig hebt, maar onthoud dat elk klein beetje helpt en gebruik dat gevoel als je voordeel om je ‘buffergoal’ zo snel mogelijk te bereiken.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven