Adverteren op Instagram en je BTW aangifte

Kennisbank Omzetbelasting  Adverteren op Instagram en je BTW aangifte

Je gaat adverteren op Instagram, mijlpaal! Instagram hoort bij Facebook, en is niet in Nederland geregistreerd als bedrijf. Je gaat dus zaken doen met het buitenland. En vroeg op laat duikt de volgende vraag op:

Is de BTW op de factuur van mijn Instagram advertenties aftrekbaar?

Het antwoord is JA – MAAR. Mits je het goed doet is de BTW gewoon aftrekbaar. Het belangrijkste is dat jij bij Facebook/ Instagram als bedrijf, inclusief BTW nummer geregistreerd staat. Vanuit hier Gaat Facebook Ierland (ja, ja, je wordt niet vanuit Nederland gefactureerd, dit is een aankoop binnen de EU.) de factuur opmaken waarbij de BTW verlegd wordt naar jou.

Op de factuur van Facebook staat dus geen BTW/VAT, maar wel jouw BTW nummer. Met een beetje zoekwerk kun je in de voorwaarden ook vinden dat de BTW verlegd (VAT reversed) wordt.

>> Let’s connect! Content, freebies en een fantastische groep ondernemers komen samen in de gratis Facebook Groep Let’s Talk About Tax <<
In jouw BTW aangifte neem je dit als volgt op:

Rubriek 4b, linker veld: het netto bedrag van de FB factuur
Rubriek 4b, rechter veld: 21% over dit bedrag, aangezien advertenties onder dit BTW percentage vallen in Nederland.
Je hebt nu de BTW naar jezelf verlegd. Indien de advertenties waren om een dienst/ product aan te bieden die onder belaste prestaties vallen (waar je BTW over moet vragen) dan mag je de BTW over de kosten die je maakt aftrekken in Rubriek 5b. Dit geldt ook voor verlegde BTW, dus:

Rubriek 5b: het bedrag aan BTW dat je in Rubriek 4b hebt ingevuld, plus natuurlijk de overige Nederlandse BTW die je in deze periode wilt aftrekken.
Succes!