Adverteren op Instagram en je btw-aangifte

Kennisbank Omzetbelasting  Adverteren op Instagram en je btw-aangifte

Je gaat adverteren op Instagram, mijlpaal! Instagram hoort bij Facebook, en is niet in Nederland geregistreerd als bedrijf. Je gaat dus zaken doen met het buitenland en vroeg of laat duikt de volgende vraag op over de btw en Instagram:

Is de BTW op de factuur van mijn Instagram advertenties aftrekbaar?

Het antwoord is JA – MAAR. Mits je het goed doet is de btw gewoon aftrekbaar. Het belangrijkste is dat jij bij Facebook/ Instagram als bedrijf, inclusief btw-nummer geregistreerd staat. Vanuit hier gaat Facebook Ierland (ja, ja, je wordt niet vanuit Nederland gefactureerd, dit is een aankoop binnen de EU) de factuur opmaken. Hierbij wordt de btw verlegd naar jou.

Hoe verwerk je btw van Instagram op jouw aangifte?

Op de factuur van Facebook staat dus geen btw/VAT, maar wel jouw btw-nummer. Met een beetje zoekwerk kun je in de voorwaarden ook vinden dat de btw verlegd (VAT reversed) wordt. In jouw btw-aangifte neem je dit als volgt op:

Rubriek 4b, linker veld: het netto bedrag van de FB factuur
Rubriek 4b, rechter veld: 21% over dit bedrag, aangezien advertenties onder dit BTW percentage vallen in Nederland.

Je hebt nu de btw naar jezelf verlegd. Indien de advertenties waren om een dienst/ product aan te bieden die onder belaste prestaties vallen (waar je btw over moet vragen), dan mag je de btw over de kosten die je maakt aftrekken in Rubriek 5b. Dit geldt ook voor verlegde btw, dus:

Rubriek 5b: het bedrag aan btw dat je in Rubriek 4b hebt ingevuld, plus natuurlijk de overige Nederlandse btw die je in deze periode wilt aftrekken.

Meer informatie en hulp nodig?

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank bij het onderwerp ‘omzetbelasting’ en in onze gratis besloten Facebook-groep ‘Let’s Talk About Tax’.

HOT Jaarplan

Heb je naast deze informatie behoefte aan meer hulp en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij ons HOT Jaarplan. Door middel van wekelijkse mails, belangrijke deadlines, verschillende masterclasses en een-op-een ondersteuning weet jij precies wat jou te doen staat op het gebied van boekhouding en administratie. Met het HOT Jaarplan heb jij vaste toegang tot handige tutorials, templates en checklist. Hiermee krijg jij rust en overzicht en kun jij je focussen op de toekomst van jouw onderneming.

Premium HOT Jaarplan

Met het Premium HOT Jaarplan kun je profiteren van de volgende voordelen:

    Meer rust en regelmaat
    Overzicht op jouw zakelijke financiën
    Meer focus op de toekomst
    Een gestructureerde administratie
    Niet te veel belasting betalen

Onbeperkt toegang

Meer rust

Meer winst

Het Premium HOT Jaarplan

Op zoek naar ondersteuning voor jouw boekhouding, administratie en belastingen? House of Tax helpt!

Nu de eerste maand gratis!

Lees meer
Ja! Ik wil mij inschrijven
Ja! Ik wil mij inschrijven