Nonderwerp

Nonderwerp, Time Management voor Goaldiggers.

Tijdens de rondvaart bij het Amsterdam Light Festival voor een klein groepje Facebook Groeps beheerders (Dankjewel Facebook Benelux!) heb ik natuurlijk meer gedaan dan alleen eten.
Ik zat tijdens het diner naast Mascha Loggemann Mooy van Bye Bye Burnout, en als je deze dame kent dan weet je dat er al snel meer gelachen en gesproken wordt dan gegeten.
Mascha is zelf ook een echte Goaldigger dus na de koetjes en kalfjes gingen we meteen de diepte in (wat is dat toch fijn he! Om een groep mensen om je heen te verzamelen met wie je over dromen en het ondernemersleven kan sparren zonder glazige blikken te krijgen).
Begrijp mij niet verkeerd, Mascha is echt DE Queen of small talk, MAAR ook zij gaat retediep en recht op haar doel af. “There’s no time for bullshit, darling”
Dat vertelde ze mij ook. Alles leuk en aardig maar er zijn zoveel NON ONDERWERPEN (NONDERWERP) – “Ik neem er niet eens de tijd meer voor maar kap het af en zeg het ook. Het is gewoon een non onderwerp, klaar. Zonde van mijn tijd en energie”. Wait what?
Geweldig! Er zijn inderdaad een aantal onderwerpen waar je je energie niet aan wilt verspillen, in plaats van het gesprek proberen te veranderen of nog erger.. er in mee te gaan is er niets mis met het aangeven van jouw grenzen.
Zelf doe ik het al jaren als het onderwerp richting roddelen gaat. Ik doe er niet aan mee, punt. Vind je iets over iemand? Bespreek het met die persoon, of zeg het tegen je hond als je het kwijt moet. Ik heb geen behoefte aan het veroordelen van mensen die ik niet goed ken – en ken ik ze wel goed dan weet ik de roddels vaak al omdat mijn vrienden natuurlijk ook weten dat ik dingen voor mij houdt.
Ik denk dan ook altijd maar dat mensen die roddelen zelf niets meegemaakt hebben om te vertellen.
Maar goed, er zijn natuurlijk ook talloze onderwerpen die niets met roddelen te maken hebben maar wel een negatieve energie kunnen creeren of de moeite niet waard zijn om een discussie over aan te gaan.
Zo kwam ik gisteren een Facebook post tegen in een groep waarin iemand vroeg of je jouw onderneming ‘bedrijf’of ‘bedrijfje’noemt. Wat een nonderwerp!
Wat wil je bereiken met zo’n vraag (die heel regelmatig voorbij komt en altijd dezelfde reacties krijgt), dat startende ondernemers die zich nog onzeker voelen een tik op hun vingers krijgen? Dat jij jezelf beter voelt dan een ander omdat jij wel een bedrijf runt? Totaal niet empowering. Nonderwerp.
Ik heb ‘m erin gegooid! En toen ging het nut van de hele methode aan me voorbij. De topic opener nam het namelijk persoonlijk op en begon een hele tirade (tegen iemand anders, over mij, zonder mij te taggen – maar dat terzijde) wat voor vreselijk persoon ik wel niet ben, dat ik alle kansen had verspild om ooooit klant bij mij te worden en dat het echt niet uitmaakte of ik nog reageerde want ze zou het toch niet lezen.

Wat is een Nonderwerp?

  • Misschien had het nonderwerp een kleine nuance nodig. Nee dat werkte ook niet. Na 20 minuten betrapte ik mij erop dat ik er nog steeds mee bezig was. Om mijn visie hierop uit te leggen. Werd het nonderwerp dan toch een onderwerp? NEE! Dacht ik. Nu is het klaar. het nonderwerp dan toch een onderwerp? In diezelfde 20 minuten tijd had ik ook een FB Live kunnen geven en mijn tribe kunnen helpen. Ik heb mijzelf terug geroepen, mijn reactie gewist (voordat het een eigen leven gaat leiden) en mijzelf even een schouderklopje gegeven dat ik mijn ego aan de kant kon zetten om mij weer te richten op taken die in lijn staan met mijn doelen, community en plan. Happy Days.
  • Om mijn nonderwerpen af te bakenen zorg ik ervoor dat ik ze zo min mogelijk kan tegenkomen. Ik ben op Facebook groepen/pagina’s gaan ontvolgen waar ik niets aan heb (voornamelijk entertainment pagina’s waar je uren in blijft hangen om naar video’s van katten te kijken), open de krant niet voor 15:00 ‘s middags en JA zelfs mijn email en Whatsapp moeten eraan geloven en worden niet om de haverklap geopend om de nonderwerpen te ontwijken.Side note: Het grappige is dat mensen atijd zeggen dat ik altijd en overal lijk te zijn op bijvoorbeeld Facebook, terwijl dat in werkelijkheid maar op max. 4-5 plekken is. Omdat ik alle andere fluff eruit heb gehaald kan ik natuurlijk veel actiever zijn op de plaatsen waar mijn aanwezigheid wel een verschil kan uitmaken <3

Jouw nonderwerpen herkennen en erkennen kan je echt enorm helpen om weer terug te gaan naar je focus, om je bezig te houden met positieve energie en dingen die je verder gaan brengen. Ik durf zelf te wedden dat als jij al jouw nonderwerpen geen energie meer geeft er opeens heeeel veel meer tijd vrijkomt voor je administratie 😉
PS: Iets wat totaal niet in de categorie nonderwerp valt (al zou je dat wel willen) is de nieuwe privacy wetgeving die vanaf 25 mei geldig is. Vanaf die datum zijn er een aantal jurdische verplichtingen waar je aan moet voldoen.
Ik heb het een en ander aan webinars voorbij zien komen over het onderwerp maar miste echt nog een hele praktische gericht op het HOE (niet het waarom, daar kunnen we best in 3 minuten doorheen), en daarom: Protect Your Ass Webinar – 13 februari