De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een belastingkorting voor kleine ondernemers, en valt onder de omzetbelasting (BTW Aangifte).

Als aan het einde van het kalenderjaar (4 kwartalen) blijkt dat je te totaal te betalen BTW onder een bepaald bedrag is dan krijg je geld terug van de Belastingdienst.
Een #mustknow voor starters dus!

Nadat je al je verkopen en kosten voor het hele jaar op een rijtje hebt staan ga je als volgt te werk:

  1. Bereken het totaal aan BTW (BTW over verkopen minus BTW over kosten);
  2. Is dat totale bedrag onder de €1.345? Dan vul je dit bedrag in bij 5d in je BTW aangifte;
  3. Is het €1.345  of erboven maar onder de €1.883? Lees dan hier hoe je de berekening moet toepassen of stuur mij een mailtje voor hulp;
  4. Is het bedrag erboven? Helaas-pindakaas, je krijgt geen geld terug (ook niet voor de eerste €1.344)

 

Antwoord op de vraag die tijdens het BTW Bible Webinar van 25 oktober gesteld werd:

Je kan het aangiftevak voor de KOR het hele jaar door vinden op je BTW Aangifte formulier onder rubriek 5d, maar gebruik het alsjeblieft alleen in het 4e kwartaal (je aangifte in januari). Als startend ondernemer weet je vaak door het jaar heen helemaal nog niet wat jouw precieze inkomsten en kosten gaan zijn.

Terugwerkende kracht is dus niet van toepassing in dit geval 🙂

Ben jij er het volgende webinar ook bij? Schrijf je dan nu gratis hier in en ontvang naast een notificatie voor het eerstvolgende gratis en/of betaalde webinar ook tweewekelijks The Good Stuff; een korte podcast met tips over ondernemen, je administratie, belastingen.

SaveSave