Omzetbelasting

Je hebt als ondernemer dagelijks met de BTW regels te maken bij het kopen en verkopen van producten en diensten, het is belangrijk om te weten wanneer je ondernemer bent volgens de wet omzetbelasting, en wat dat precies voor jou inhoudt, en hoe je deze gemakkelijk zelf kan toepassen.

Hoe kun je zelf snel je BTW duties bijhouden, zorg je ervoor dat je niet te veel afdraagt en if shit happens.. hoe ga je om met fouten?.

Administratie-tabs

Je administratie omvat meer dan alleen je boekhouding. Er zijn een aantal wettelijke eisen aan verbonden voor ondernemers, maar ook een aantal zaken die je daarbuiten echt bij wilt houden om ervoor te zorgen dat jij optimaal kan ondernemen.

Alles wat je echt moet weten over omzetbelasting, ook wel Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) op een rij. Super handig, want je wordt al snel beschouwd als ondernemer voor de BTW en daar horen natuurlijk zo de wettelijke verplichtingen en deadlines bij.

Er zijn verschillende soorten BTW aangifteformulieren waar je mee te maken kan krijgen als ondernemer. Elk formulier heeft zo zijn eigen criteria, achterliggende regels, en deadlines. Hier zie je welk formulier jij nodig hebt om jouw omzetbelasting af te dragen en/of terug te vragen, inclusief video tutorials zodat je precies weet hoe ze ingevuld dienen te worden.

De BTW regels kunnen veranderen indien jij andere producten of diensten aanbiedt. Soms veranderen ze ook als je met een ander type klant gaat werken. Zo zijn er verschillen in BTW regels voor verkopen aan particulieren, ondernemers, en handel in het buitenland.

Voordat je grote investeringen doet voor je onderneming is het handig om hier eerst te checken of de BTW over jouw kosten wel aftrekbaar is. Ook duiken we dieper in wat jij in jouw specifieke situatie wel en niet mag opvoeren als zakelijke kosten voor de omzetbelasting.

Alle belangrijke ins-en-outs als het gaat om ondernemen buiten Nederland. Daarbij kun je denken aan buitenlandse klanten of leveranciers, maar ook situaties waarin de plaats van jouw dienst aan Nederlanders in het buitenland is. Tevens kun je hier terecht voor jouw aankopen op locatie in het buitenland waar je buitenlandse VAT over hebt betaald. Je standaard BTW aangifte is namelijk echt alleen bedoeld voor het verwerken van Nederlandse omzetbelasting.

De Wet op de Omzetbelasting bestaat eigenlijk maar uit een paar basisregels, en enorm veel uitzonderingen. Daartussen vind je ook deze parels; bijzondere BTW situaties. We gaan in op een aantal situaties waarin jij jezelf in een bijzondere BTW situatie bevindt, en loodsen je stap voor stap door jouw aangifte proces, risico’s, verplichtingen, en voordelen overzicht heen.

In het online boekhoudprogramma Moneybird is het mogelijk om met een druk op de knop jouw BTW aangifte door te drukken naar de Belastingdienst. Super overzichtelijk, en het scheelt je veel tijd. Daarbij is het wel belangrijk dat je alle instellingen goed hebt staan en de juiste BTW categorie kiest als je jouw verkopen, facturen, en bonnen verwerkt.