Administratie

Je administratie omvat meer dan alleen je boekhouding. Het is een verzameling van informatie en cijfers die zorgen dat jij ziet hoe je ervoor staat in je onderneming en waar jouw wettelijke verplichtingen en kansen liggen, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen.

Hier lees je vanaf wanneer je moet beginnen, wat je bij moet houden voor jouw onderneming, en hoe je gemakkelijk en snel je zakelijke administratie bij kan houden.

Administratie-tabs

Je administratie omvat meer dan alleen je boekhouding. Er zijn een aantal wettelijke eisen aan verbonden voor ondernemers, maar ook een aantal zaken die je daarbuiten echt bij wilt houden om ervoor te zorgen dat jij optimaal kan ondernemen.

Het bijhouden van een volledige administratie klinkt misschien als een hoop gedoe, maar als je deze stappen en methoden volgt dan kun jij je gehele administratie zodanig inrichten en automatiseren dat het je slechts 1-10 uur per maand kost om alles van A-Z op orde te hebben.

Als je een ondernemer bent met een persoonlijke onderneming zoals eenmanszaak, VOF, of maatschap, is het belangrijk om al jouw gewerkte uren (betaald en onbetaald) bij te houden. Indien je aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar voldoet komen er er al snel grote ondernemersvoordelen om de hoek kijken!

Leer hoe je het beste om kan gaan met het verwerken van verschillende soort verkopen in je administratie. Want vandaag de dag is een verkoop niet altijd meer een simpele ruil van een dienst of goederen leveren voor geld. Hoe ga je bijvoorbeeld om met affiliate marketing inkomsten, ruilhandel, en online ondernemen?

Er zijn niet altijd vaste regels over wanneer gemaakte kosten nu wel of niet zakelijk aftrekbaar zijn voor jouw onderneming. Dit hangt soms af van jouw activiteiten, of aan een maximum bedrag per jaar voor soortgelijke uitgaven. Bij grotere uitgaven is het handig om van te voren uit te zoeken hoe deze terecht gaan komen in jouw administratie en boekhouding.

Het overzicht van betalingen, jouw kasboek, credit card, payment handler, en bankafschriften spelen een grote rol in jouw administratie. Zij tonen namelijk aan dat al jouw facturen en bonnen daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden dienen. Nu er veel verschillende soorten betalingen mogelijk zijn wil je ervoor zorgen dat je dit deel zoveel mogelijk geautomatiseerd hebt, met oog op de toekomst en ontwikkeling van jouw specifieke onderneming.

Hier komen alle cijfers, het bedrijfsresultaat van jouw verkopen en investeren samen. Een goede boekhouding sluit jaar op jaar naadloos op elkaar aan. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je bedenkt dat er letterlijk maar 1 seconde tussen het oude en nieuwe jaar zit. Vanuit je boekhouding bouw je een schat aan informatie op die je in kan zetten voor inzicht en ontwikkeling van je onderneming.

Ook worden de cijfers uit je boekhouding gebruikt bij het opmaken van je belastingaangiften, hypotheekaanvraag, financieringsverzoeken, en nog veel meer.

Verwerk jij jouw boekhouding (en een deel van je administratie) in Moneybird? Kijk dan hier voor handige ‘how to’ tutorials, tips, en meer.