Jij moet veranderen want jij moet boekhouden leuk vinden

Jij moet veranderen want jij moet boekhouden leuk vinden*

Dit was de zin die mijn interesse prikkelde. Ik was al langer bekend met de term Profit First en kende de methode ook wel een beetje half-ish, er is immers niets nieuws aan het idee om budgetten in potjes te verdelen. Mijn oma deed het, mijn moeder deed het, en heck zelf ik heb maanden lang verschillende enveloppen met geld gehad toen ik in Ierland woonde en ‘geen zin’ had om een bankrekening te openen tot aan 2 jaar later in Australië waar ik weliswaar een bankrekening had, maar het te veel gedoe vond om cash geld op mijn rekening te zetten.
Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn eigen Soul Goals methode ontwikkelt waarmee je als goaldigger overzicht krijgt en gericht kan plannnen om jouw droomleven te kunnen leven EN betalen.
Voor mijn tribe ben ik altijd opzoek naar manieren om boekhouding en administratie makkelijker en begrijpbaar te maken. Je administratie – zakelijk & prive – is namelijk de feitencheck van wie jij op dit moment bent en wat je doet.
Het is een meetinstrument dat je houdt naast je bedrijfsplannen, journaling, dromen en gedachten. Want juist die gedachten (en aannames) van ons zitten er zo dikwijls flink naast.
Daar kwam ik zelf ook weer achter toen ik een Profit Assessment ging maken voor House of Tax. Ik maak al jaren begrotingen, leg mij kosten naast mijn opbrengsten en zit wekelijks aan mijn planning en administratie en nog kwamen er enorm grote inzichten vanuit het Profit Assessment over hoe de kosten voor mijn bedrijf verdeeld zijn, of mijn doelen haalbaar zijn..jazeker! dat staat naturrlijk wel gelinkt aan mijn financiele planning – iets wat normaal gesproken best veel tijd in beslag kan nemen om goed te maken en lezen en nu in een uur voor mij lag. Rete duidelijk. Met percentages en cijfers.
Inmiddels was ik al begonnen aan de opleiding tot Profit First Professional. Femke Hogema had mij van de zomer een berichtje had gestuurd over de mogelijkheid tot certificering en wilde daar graag over praten. Ik twijfelde op dat moment nog omdat ik niet zo zeer de behoefde had om alleen met een hype mee te gaan.
Ik wil eerst bewijs dat het werkt EN het moet zo simpel zijn dat ik mijn klanten er ook verder bij kan helpen. Ik had dus al snel geen excuses meer over, wat werkt dit fijn!
Long story short, je richt je administratie en bankrekeningen zodanig in dat je geen balansen of winst- en verliesrekeningen hoeft te leren lezen om te begrijpen hoe je ervoor staat. Deze zijn vaak wat lastiger te intepreteren omdat ze jouw fiscale winst weergeven, niet het bedrag wat op je bank rekening verschijnt en je ook echt uit mag geven (daar moet je dan weer een extra berekening voor maken)
Met Profit First kijk je simpelweg op je bank app om te zien of je nog on track bent! En zelfs een planning – en cijferjunk zoals ik vind dat echt super fijn werken.
Je hoeft boekhouden dus niet meer leuk te gaan vinden. Je hoeft je niet meer aan te passen aan het systeem, maar het systeem past zich aan – aan jou. Hoe jij denkt, hoe jij werkt en wat voor jou werkt.
En weet je wat stiekem het allerleukste aan Profit First is? Je zet een klein percentage van je omzet opzij (je begint met 1%) om jezelf te belonen voor je harde werken. Dit betaal je per kwartaal uit. In het begin kun je er misschien een bos bloemen voor kopen of een keer naar de bios, maar vanuit de methode ga je natuurlijk ook meer en meer winst maken (het blijft niet alleen bij het openen van meerdere bankrekeningen 😉 ) waardoor je voor steeds gavere dingen gaat sparen!
Op mijn wishlist staat momenteel een prachtige tas van YSL. <3
Het stomme is dat ik ‘m natuurlijk gewoon van mijn salaris kan betalen, maar ik mij toch extra trots voel dat het straks vanuit mijn bonus potje (winst) komt. Wat zijn wij mensen toch lekker simpel he af ten toe.
Ben je nieuwsgierig hoe Profit First in zijn werk gaat, of heb je het boek gelezen en zit je met vragen of kun je extra guidance gebruiken? Op woensdag 21 maart is het Profit First Dag. Ik organiseer dan in Haarlem een mastermind voor goaldiggers + de Profit First workshop.
Meer informatie komt zo snel mogelijk op het Facebook evenement hier: Profit First Dag
RSVP daar NU om de update te ontvangen!
 
 
*Je vindt deze zin op pagina 12 van het boek Profit First (2e druk), geschreven door Mike Michalowicz en voor Nederland op de markt gebracht door Femke Hogema.