“Wanneer moet ik mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)?”, is een vraag die ik vaak voorbij zie en hoor komen. In deze blog zal ik je antwoord geven op die vraag.
Start van jouw bedrijf
Wat belangrijk is om te weten, is dat jouw inschrijven bij de KVK voor de Belastingdienst niet de start van jouw bedrijf is. Dit kan namelijk al veel eerder zijn. Eigenlijk is het startpunt van jouw bedrijf het moment waarop je het concept in gedachten hebt, gaat ontwikkelen en onderzoek gaat doen. Dit is belangrijk om te weten, omdat er dus een andere startdatum is als je kijkt naar kosten die aftrekbaar zijn en de uren die je wilt bijhouden voor het urencriterium. Je KVK-inschrijving is daarbij dus niet van belang.
Wanneer ga je jouw bedrijf bij de KVK inschrijven?
De criteria om jouw onderneming in te schrijven hangen samen met het begrip ‘onderneming’ dat de belastingdienst gebruikt. Ze zijn een beetje vaag, dus er kunnen wat grijze gebieden ontstaan indien je er een-beetje-veel-wel-maar-niet-helemaal aan voldoet. Op zo’n moment is het dus aan de medewerker van de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst om te bepalen of jij nu wel of niet een onderneming drijft.
De criteria zijn als volgt:
- Jouw bedrijf levert goederen of diensten.
- Je vraagt meer dan een symbolische vergoeding voor deze goederen of diensten.
- Je neemt deel aan het economisch verkeer.
De diensten en/of producten die je levert zijn beschikbaar voor een grotere groep mensen dan alleen naaste familie en vrienden. Ook wordt er bij je inschrijving gekeken naar de volgende factoren die jou als persoon wel of geen ondernemer maken:
- Investeer je kapitaal (geld) en arbeid (je werkuren) in je onderneming?
- Werk je regelmatig aan én voor je onderneming?
- Wat is jouw mate van zelfstandigheid?
Heb je maar 1 opdrachtgever, die jou ook nog eens vertelt hoe je jouw werk moet uitvoeren? Dan wordt je niet als zelfstandig ondernemer gezien.
Hoe moet je jezelf bij de KVK inschrijven?
Inschrijven bij de KVK is super simpel! Ga naar hun website en maak een afspraak. Ter voorbereiding neem je jouw ID-kaart mee en de naam van de onderneming die je in wilt schrijven (en een reservenaam, just in case). Daarnaast heb je een idee van jouw omzetdoelen voor het aankomende jaar. Het is geen probleem als je hier compleet naast blijkt te zitten, want deze doelen worden alleen gebruikt ter indicatie van jouw inschrijving.
Jouw inschrijving bij de KVK wordt namelijk doorgespeeld naar de Belastingdienst, die jouw omzetdoelen gebruikt om te zien hoe vaak jij btw-aangifte zou moeten gaan doen. Over het algemeen is dit per kwartaal, maar mocht je meteen aan een miljoenenbedrijf beginnen, dan wordt dit maandelijks.
Twijfel je over jouw bedrijfsnaam? Niet doen! Je kan namelijk vrij gemakkelijk namen wijzigen en toevoegen, dus het zou jouw ondernemersavontuur niet in de weg moeten staan.
De KVK weigert mijn inschrijving, wat nu?
Er gaan veel verhalen rond dat een bedrijf inschrijven voor de KVK en de Belastingdienst pas moet wanneer je een minimumbedrag aan omzet maakt. Dit is niet waar! Soms wordt er vanuit de KVK een omzetrichtlijn gegeven, omdat de medewerker vindt dat je op dat moment pas aan alle andere criteria zou voldoen. Ben je het daar niet mee eens, laat het dan direct weten en geef aan waarom jij wel al aan de bovengenoemde criteria voldoet.
Dat je je niet kan inschrijven bij de KVK betekent overigens niet dat je ook niet belastingplichtig bent. Word jou dus de deur gewezen bij de KVK, dan moet je je alsnog inschrijven voor de omzetbelasting, indien jouw diensten (producten altijd) btw-plichtig zijn. Dit hoef je dan weer niet te doen als je jouw onderneming wél kon inschrijven bij de KVK, dan wordt dit automatisch doorgezet naar de Belastingdienst.
Dan nog wat tips
- De Kamer van Koophandel is niet gespecialiseerd in boekhouding of belastingadvies. Er zijn behulpzame medewerkers die je graag verder helpen, maar als de informatie incorrect of onvolledig is kun je er niets mee. Een goede start is natuurlijk de House of Taks website uitspitten en ons volgen op onze social media-kanalen, zoals Facebook, de Facebook groep en Instagram. Oh, en onze twee wekelijkse video per e-mail is erg waardevol! Je kunt je hier inschrijven voor The Good Stuff.
- Ook de infodagen van de Belastingdienst kunnen fijn zijn om bekend te raken met bepaalde begrippen. De Belastingdienst geeft echter alleen uitleg en kan geen belastingadvies geven. Long story short: you’ll need a pro to help you out!